I september publicerade BBC en granskning där flera kvinnor trädde fram och anklagade den tidigare Harrodsägaren och miljardären al-Fayed för sexuella övergrepp. Sedan dess har fallet växt kraftigt, och 71 kvinnor är nu målsägande i utredningen. Ytterligare 220 personer har skickat in anmälningar om påstådda övergrepp. Dessa behandlas nu av advokater, enligt New York Times.
Övergreppen tros ha pågått i decennier, när al-Fayed ägde lyxvaruhuset mellan 1985 och 2010, men även under tiden som ägare av fotbollsklubben Fulham 1997 till 2013.
Redan i mitten av 1990-talet började rykten om al-Fayeds agerande mot kvinnor florera i medier, men det är först den senaste månaden som anklagelserna fått ordentligt fäste – drygt ett år efter hans död. 1995 stämdes tidningen Vanity Fair för att ha skrivit om trakasserianklagelser som riktades mot Harrodsägaren – ett ärende som slutade i förlikning mellan parterna, rapporterar The Guardian. Mellan 2005 och 2023 polisanmäldes han för övergrepp 19 gånger, men samtliga utredningar lades ned. Mohamed al-Fayed nekade genomgående till brott under sin livstid.
Polisen utreder nu om personer i al-Fayeds omgivning kan åtalas för inblandning i de misstänkta brotten. Poliser från Skottland anklagas för att ha tagit emot mutor för att hjälpa Harrodsägaren. En ställföreträdande säkerhetschef på Harrods under al-Fayeds ledning, Eamon Coyle, säger till The Guardian att al-Fayeds personliga säkerhetschef John Macnamara hade nära kontakt med polisen.
– Det fanns några där som han var i regelbunden kontakt med och jag antar att han hade anlitat dem för att hjälpa till, säger han.
En annan säkerhetschef som arbetade på Harrods under al-Fayeds tid, Bob Loftus, säger att han fick i uppdrag av sin tidigare chef att ”hitta en attraktiv ung portugisisk flicka som kan arbeta som städare” hemma hos al-Fayed, skriver The Guardian. Hon ska ha utsatts för sexuella trakasserier och börjat säga ifrån. Enligt Loftus tog säkerhetschef Macnamara då hjälp av polis för att falskt anklaga henne för brott, för att på så vis skada hennes förtroende om hon gick ut och delade sina upplevelser offentligt.
De nu nära 300 kvinnorna beskyller al-Fayed för olika typer av övergrepp och trakasserier. Flera tidigare anställda säger sig exempelvis ha tvingats genomgå gynekologundersökningar för att undersöka om de hade några könssjukdomar, rapporterar NBC News. al-Fayed ska ha fått resultaten skickade till sig direkt.
Fakta.Mohamed al-Fayed
Den egyptiske miljardären Mohamed al-Fayed ägde flera stora företag under sitt liv, däribland lyxvaruhuset Harrods mellan 1985 och 2010, fotbollsklubben Fulham från 1997 till 2013 och hotell Ritz i Paris.
Han dog i augusti 2023.
För många är han känd som far till Dodi Fayed, pojkvän till prinsessan Diana. Paret dog i en bilkrasch i Paris 1997. Mohamed al-Fayed ägnade tio år åt att försöka bevisa att olyckan egentligen var ett planerat mord.
Flera som säger sig ha utsatts för de medicinska undersökningarna kräver nu att General Medical Council, som kan jämföras med svenska Socialstyrelsen, utreder läkare som genomförde testerna. De menar att läkarna delade privata uppgifter om dem med Harrodsägaren och att läkarna borde ha dragit i nödbromsen när de fick i uppdrag att testa al-Fayeds anställda, skriver The Guardian. En läkare som jobbade för al-Fayed har nekat till att ha genomfört undersökningar på anställda, enligt BBC.
Eftersom al-Fayed dog i fjol kommer inte polisen kunna väcka något åtal mot honom, men att myndigheten ändå ”måste säkerställa att vi fullt ut undersöker om några andra personer kan vara föremål för brottsanklagelser”.
Läs mer:
Harrods tidigare ägare anklagas för våldtäkter
Utredningen mot tidigare Harrodsägaren växer