Stadsrevisionen publicerade på onsdagen granskningsrapporter om grundskolenämndens och inköps- och upphandlingsnämndens arbete under 2024.
Revisorerna bedömer att politikerna som representerar det rödgröna styret i de båda nämnderna, alltså företrädare S, V och MP, fattat beslut som ger skäl att rikta så kallad anmärkning, den allvarligare formen av kritik.
DN har i tidigare texter beskrivit vad fallen handlar om, där den politiska debatten också varit het:
21 maj i fjol beslöt grundskolenämndens majoritet – fem röster mot fyra – att ställa särskilda krav på friskolor för att även de skulle få del av de hundra miljoner som fullmäktige beslutat om för att kompensera skolor för ökade pensionskostnader.
Beslutet anmäldes till Förvaltningsrätten som gav friskolorna rätt, det ansågs strida mot principen om likabehandling, samtidigt som Liberalernas gruppledare Axel Darvik polisanmälde den politiska majoritetens beslut.
Några dagar tidigare, 15 maj, gick ledarna för det rödgröna styret, Socialdemokraternas Jonas Attenius, Vänsterpartiets Daniel Bernmar och Miljöpartiets Karin Pleijel, ut i ett pressmeddelande.
De sa att deras partier i inköps- och upphandlingsnämnden föreslår att staden ska ”sluta köpa in produkter ursprungsmärkta från stater som bedriver illegal ockupation av andra stater” och ”utesluta inköp av varor som är producerade av israeliska bosättningar på ockuperad palestinsk mark.”
Även detta beslut stoppades genom en dom i Förvaltningsrätten som ansåg att beslutet kunde tolkas som ett ställningstagande i en utrikespolitisk fråga, vilket inte ingår i den kommunala kompetensen.
– Jag är ödmjuk inför lagen, men anser fortfarande att detta handlar om göteborgarnas skattepengar. De ska inte gå till stater som utövar våld, kommenterade då kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius (S).
Kort därefter meddelade kammaråklagare James von Reis att han beslutat inleda förundersökning om eventuellt tjänstefel mot de tio politiker som stått bakom besluten i de båda nämnderna.
Nu har alltså Göteborgs stads egna revisorer granskat de båda nämndbesluten och kommit fram till att nämnderna ”agerat i strid med lagen”.
– En kommunal nämnd ska självklart följa lagen. Det handlar både om göteborgarnas rättssäkerhet och om förtroendet för kommunen, säger Jonas Ransgård, ordförande för stadsrevisionen i Göteborg, i pressmeddelandet.
När det gäller beslutet om bojkott av israeliska varor säger han:
– Överträdelsen är tydlig i och med förvaltningsrättens dom och därmed också allvarlig. Nämnden har brustit i sitt ansvar att se till att verksamheten bedrivs enligt gällande lagar.
I pressmeddelandet säger man att de ledamöter i de båda nämnderna som reserverade sig mot nämndernas beslut eller var frånvarande vid beslutstillfället undantas från kritiken.
Att beslutet om Israelbojkotten inte var okontroversiellt inom det rödgröna styret framgick tidigt när inköps- och upphandlingsnämndens ordförande Eva Ternegren (MP) valde att inte delta i beslutet och sedan lämnade ordförandeskapet helt.
”Jag ville inte hantera konsekvenserna av de rättsliga processerna eller uppföljningen av beslutet och valde därför att avgå”, löd hennes motivering.
Liberalernas Axel Darvik, som alltså polisanmälde de båda nämndbesluten, säger att det nu blir upp till kommunfullmäktige att ta ställning till revisorernas slutsatser och bedöma om man ska bevilja ansvarsfrihet för politikerna i nämnderna.
– Jag förväntar mig att de rödgröna inser sina misstag och inte försöker bortförklara med att man har en annan moralisk kompass.
– Det står ju också klart när det gäller Israelbojkotten att initiativet kommit från gruppledarna, inte från nämnden själv. Men det är deras företrädare i nämnderna som nu får ta det personliga ansvaret.
Parallellt med revisorernas granskning fortsätter kammaråklagare James von Reis förundersökning om misstänkt tjänstefel. von Reis säger till DN att polisen nu börjat kalla ytterligare vittnen till förhör.
– Jag är förstås intresserad av vad stadsrevisionens tjänstemän kommit fram till, men jag fattar mitt eget beslut. Jag har bland annat gett direktiv om att få veta hur pass kraftfullt förvaltningarnas tjänstemän agerat här. Har de varit villiga redskap och inte bromsat?
Artikeln uppdateras.