Samtidigt som världens börser skakar och osäkerheten om ekonomin är den största på länge ska finansminister Elisabeth Svantesson (M) på tisdag lägga fram regeringens vårbudget. Sammanlagt finns det cirka 11,5 miljarder kronor att spendera på nya reformer och justeringar för ökade kostnader.
Hittills har regeringen och Sverigedemokraterna lagt fram förslag för knappt åtta miljarder kronor. Den absolut största satsningen handlar om ett tillfälligt förstärkt rot-avdrag för 4,3 miljarder kronor. Förhoppningen är att det ska leda till att fler ska välja att dra i gång med renoveringar av till exempel kök eller fritidshus. Om det blir så gynnar det både byggbranschen och den privata konsumtionen.
– Sammantaget ser vi att det här är bra för att få hjulen att snurra, sade finansminister Elisabeth Svantesson i samband med att förslaget presenterades.
Andra områden som får tillskott i vårbudgeten är yrkeshögskolan och yrkesvux, vägunderhåll och Kriminalvården.
Inför budgetdagen har regeringen ungefär 3,5 miljarder kvar att spendera. Pengarna som återstår kommer dock inte att gå till några större satsningar utan används i stället till att justera för olika kostnadsökningar som har uppstått. Till exempel innebär den stigande arbetslösheten att kostnaderna för a-kassan och lönegarantier ökar.
De största ekonomiska satsningarna finns heller inte med i vårbudgeten. Regeringen och SD har aviserat att de vill låna 300 miljarder kronor för att rusta upp det svenska försvaret men det är en kostnad som ska hanteras längre fram. Även stöden till Ukraina ligger utanför budgeten och betalas via lånade pengar.
Regeringen motiverar försvarssatsningen med att det säkerhetspolitiska läget försämrats kraftigt i och med kriget i Ukraina och hur den nya amerikanska administrationen hanterar situationen.
– Vi ser en mycket stor osäkerhet i den transatlantiska relationen och att den osäkerheten kommer att bestå länge, sade statsminister Ulf Kristersson på en pressträff i slutet av mars.
President Donald Trumps ande svävar även över andra ekonomiska överväganden som regeringen nu ställs inför. Just nu är det oroligt på finansmarknaderna och både företag och privatpersoner väntas bli försiktiga med konsumtion och investeringar. Regeringen kommer därför att justera ned sin prognos för den svenska tillväxten och ser även en risk för ökad arbetslöshet.
Men det kommer inga direkta stimulanser till hushållen just nu. Däremot förbereder regeringen åtgärder inför höstens budget för att stötta hushållen. På önskelistan står bland annat att sänka inkomstskatterna för att få fart på konsumtionen och att höja barnbidraget. Några ytterligare höjningar av sjukförsäkringen eller a-kassan är däremot inte att räkna med.
Läs mer:
Svenska ministerns tullkänga mot Trump: ”Inte helt rationellt”
Maria Malmer Stenergard: Det är jättesvårt att vara utrikesminister