Clara är en kvinna i 40-årsåldern med ursprung i ett annat EU-land. Hon kom till Sverige för drygt tio år sedan för att bo med sin man som är svensk. I dag har de två barn, och Clara forskar och undervisar på ett svenskt universitet.
Den 17 september 2023 deltog hon i en klimatprotest mot privatflyg på Bromma flygplats. Tillsammans med 16 andra medlemmar i forskarnätverket Scientist Rebellion demonstrerade hon på parkeringsplatsen utanför Brommas terminal för privatflyg, som ägs av bolaget Grafair.
Två deltagare sprejade vattenlöslig rödfärg på terminalbyggnaden och en av dem kastade färg över flygplatsstaketet, så att ett privatflygplan träffades.
Clara säger själv att hon deltog i protesten enbart genom att hålla upp en banderoll med ett klimatbudskap.
Demonstrationen hade inte tillstånd men ägde rum på parkeringsplatsen. Ingen av deltagarna tog sig in i terminalbyggnaden eller på den avspärrade landningsbanan.
DN har tagit del av en timslång video inspelad av Scientist Rebellion som dokumenterar varje deltagares roll i protesten. Där framgår att det är andra demonstranter än Clara som sprejar rödfärgen på terminalbyggnaden.
Efter att polis anlänt till platsen blev alla 17 deltagare gripna och arresterade för flygplatssabotage, ett brott som kan ge maximalt fyra års fängelse.
Flera riksmedier rapporterade om händelsen, bland annat DN i en TT-artikel, och uppgav då att aktionen hade tvingat ett ambulansflyg att landa på Arlanda i stället för Bromma.
Den moderata riksdagsledamoten Maria Stockhaus skrev på X att ”aktivister riskerar människors liv” och att ”om den som var i ambulansflyget avlider borde aktivisterna dömas för mord”.
Uppgiften om det omdirigerade ambulansflyget kom från Swedavias dåvarande presschef, men visade sig vara felaktig. Efter en granskning av tidningen Dagens ETC erkände det statliga flygplatsbolaget att det inte var ett ambulansflyg, utan ett tomt privatflygplan på väg tillbaka från London.
I arresten, berättar Clara, tvingade polisen henne att klä av sig naken och sära på sina skinkor medan hon böjde sig framåt. Det är något som polisen gör för att leta efter droger.
– Jag har svårt att själv tro på vad jag har utsatts för. Det känns surrealistiskt, säger Clara, som har önskat att framträda anonymt på grund av rädsla för trakasserier från högerextrema.
Clara släpptes nio timmar senare. Men fortfarande i dag, 16 månader efter protesten, är hon under utredning för brottet skadegörelse eller medhjälp till skadegörelse.
– Det är skrämmande, det kan ge fängelse i två år. Att riskera fängelse för att hålla i en banderoll under en demonstration, det hade jag aldrig trott var möjligt i Sverige, säger hon.
Vad tänker du om att två demonstranter sprejade färg på terminalbyggnaden?
– Jag kan ha förståelse och respekt för människor som gör fredlig civil olydnad, exempelvis på det sätt som gjordes vid Grafair. Men jag tycker också att det är orimligt att jag ska brottsmisstänkas och potentiellt dömas för andras handlingar, säger Clara.
Men konsekvenserna för Claras del stannar inte vid den fortsatta brottsmisstanken. I oktober 2021 ansökte hon om svenskt medborgarskap. I augusti 2024 fick hon ett brev från Migrationsverket som informerade henne om att hon var misstänkt för skadegörelse.
En månad senare avslogs hennes ansökan om medborgarskap med motiveringen: ”Eftersom du är misstänkt för ett brott har du inte visat att du uppfyller kravet på ett hederligt levnadssätt”.
Clara har börjat oroa sig för vad som ska hända om hon i framtiden inte längre kommer ha rätt att leva i Sverige.
– Det känns jättesvårt. Förutom man och två barn har jag ett dött barn som är begravt här i Sverige. Det känns omänskligt att tvingas leva i ett land långt bort från min son, säger hon.
FN:s särskilda rapportör för Århushuskonventionen, Michel Forst, riktar nu kritik mot Sverige för behandlingen av Clara.
Fakta.Århuskonventionen
Århuskonventionen är en FN-konvention om tillgång till information, allmänhetens deltagande i beslutsprocesser och tillgång till rättslig prövning i miljöfrågor.
Enligt Århuskonventionens efterlevnadskommitté har allmänheten rätt att delta i fredliga miljöprotester utan att bli bestraffad.
FN:s särskilda rapportör har som uppgift att se till att staterna garanterar att ingen straffas för att utnyttja sina rättigheter enligt konventionen.
Konventionen trädde i kraft 2001 och Sverige skrev under den 2005. 47 länder har i dag ratificerat konventionen.
Källa: Naturvårdsverket
I ett brev adresserat till utrikesminister Maria Malmer Stenergard säger han sig vara ”djupt bekymrad över de allvarliga konsekvenser” som Clara har drabbats av på grund av ”en fredlig miljöprotest”.
FN-rapportören tar upp behandlingen i polisförvaret, att Clara varit registrerad som misstänkt för ett allvarligt brott i över ett år och att hon har fått sin ansökan om medborgarskap avslagen som följd av detta.
Swedavia kritiseras för att ha spridit felaktiga uppgifter om det påstådda ambulansflyget. Riksdagsledamoten Maria Stockhaus (M) får också kritik för sitt uttalande på X:
”Det är just detta slags inflammatoriska språkbruk, som framställer fredliga miljödemonstranter som allvarliga brottslingar, som fundamentalt undergräver allmänhetens förmåga att utöva sina rättigheter enligt Århuskonventionen och andra grundläggande friheter”, skriver FN-rapportören.
Maria Stockhaus svarar på kritiken i ett skriftligt uttalande till DN:
”Såg ingen anledning att ifrågasätta Swedavias uppgifter, ansåg att de borde vara en trovärdig källa i detta sammanhang”.
Swedavia vill inte kommentera kritiken, utan hänvisar till sitt senaste uttalande i Dagens ETC. Där förklarade Swedavia att den felaktiga uppgiften om ambulansflyget berodde på ”ett missförstånd”.
Regeringen har svarat på kritiken i allmänna ordalag om Sveriges rättsordning. Bland annat framhåller regeringen att svenska myndigheter agerar självständigt och att det är fritt fram att ansöka om medborgarskap på nytt efter att man fått avslag.
DN har sökt utrikesministern, vars stab hänvisar till klimatminister Romina Pourmokhtari, som inte har varit tillgänglig för intervju.
Clara har överklagat Migrationsverkets beslut. Hon menar att hon har blivit diskriminerad på grund av sin politiska åsikt:
– Jag valde att uttrycka min mening för något som jag menar är viktigt för att förbättra samhället. På grund av det nekas jag i slutänden rösträtt. Det går inte ihop med demokratin. Det finns en stark rätt att protestera i en demokrati, säger hon.
Fotnot: Clara heter egentligen något annat.
Läs mer:
FN-kritik mot Sverige för fallet ”Anna” på Energimyndigheten
Privatflygplan ökar bland superrika: ”En explosion av utsläpp”
Europas tredje största flygplats förbjuder privatflygplan