2024: Utskåpningen
Malmö FF stod till slut som överlägsna seriesegrare i fjol, med hela elva poäng ned till tvåan Hammarby. För den som kikade på premiärmatchen kom det kanske inte som någon direkt överraskning.
MFF inledde nämligen säsongen på allra bästa sätt, och spelade i premiären ut IFK Norrköping. På resultattavlan stod det till slut 5–1.
Målskyttar var bland annat anfallaren Isaac Kiese Thelin och den offensiva mittfältaren Sebastian Nanasi – som numera är utlandsproffs i franska Strasbourg.
2020: De tomma läktarnas år
2020 års fotbollsallsvenska blev en märklig sådan, då coronapandemin gjorde att alla matcher förutom en (Falkenberg–Djurgården, som 267 personer fick beskåda) spelades inför tomma läktare.
Säsongen sköts upp, och premiären spelades först den 14 juni, mellan IK Sirius och Djurgården. Bortalaget stod som segrare, med två mål mot noll.
Även premiären 2021 (Malmö FF–Hammarby) skulle komma att spelas utan publik.
2016: Prestigemötet
IFK Norrköping – regerande mästare. Malmö FF – med två raka SM-guld dessförinnan.
Den allsvenska premiären 2016 var därmed en rejäl sammandrabbning mellan två riktigt starka lag, och det Malmö FF som skulle visa sig vara starkast, bland annat efter ett par omdebatterade straffsituationer.
Målskyttar blev Anders Christiansen, Jo Inge Berget och Erdal Rakip (Malmö FF), samt Christoffer Nyman (IFK Norrköping). Den förstnämnda och den sistnämnda spelar allsvensk fotboll även 2025.
2014: Dödsmisshandeln
Den allsvenska fotbollspremiären 2014 blev en svart dag.
Inför matchen mellan Helsingborg och Djurgården misshandlades en djurgårdssupporter svårt. Larmet kom in till polisen klockan 14.28, ungefär en halvtimme innan matchstart.
Strax efter klockan 16 bekräftade polisen att mannen dött på sjukhus till följd av sina skador. När nyheten nådde Olympia i Helsingborg strax innan halvtid försökte flera supportrar till Djurgården att storma planen. Domaren stoppade sedan matchen – som inte återupptogs.
Beslut togs senare att ställningen 1–1 också skulle bli slutresultatet.
1994: Mållöst på Söderstadion och en lång cykeltur
Den allsvenska säsongen 1994 sparkades igång på annandag påsk – ungefär tre och en halv månad innan Thomas Ravelli skulle skriva in sig i historieböckerna och Sverige vinna VM-brons på Rose Bowl i Pasadena.
Hammarby spelade oavgjort mot Häcken i sin premiär. DN:s Stellan Kvärre skrev i sitt matchreferat att ”det sista vi såg när vi lämnade Söderstation var fem unga Bajenfans som per cykel började en veckoresa till Hammarbys första bortamatch”.
– Vi bestämde i höstas, att vi cyklar till första bortamatchen oavsett vem Bajen får möta. Och så blev det Trelleborg…
Hammarby skulle även fortsättningsvis ha svårt med målskyttet på Söderstadion den säsongen, vilket fick DN att utlysa en tävling om vem som skulle spräcka målnollan.
Säsongens första allsvenska hemmamål kom till slut – men det dröjde 488 matchminuter, till slutet av juli. Då smällde Leffe Strandh in 1–1-målet mot Landskrona, och sedan kom resten av bara farten. Matchen slutade 5–2.
”Efter åtta timmar kom målet!”, löd rubriken i DN dagen därpå.
1973: Saabs kalkylators stora dag
Vid den här tiden var det Åtvidaberg som var dominanten i svensk fotboll, men på premiärdagen var det länskonkurrenten IF Saab (ja, en Linköpingsförening med stark koppling till stadens industriella hjärta) som snodde åt sig rubrikerna.
Nykomlingen fick med sig 1–1 mot Örgryte på Folkungavallen, och DN rapporterade hur Per Samuelsson, 24-årig kalkylator på bilfabriken, krutade in klubbens första allsvenska mål.
– Det här var mitt första riktiga A-lagsmål för Saab. I fjol fick jag bara chansen i sju A-lagsmatcher och lyckades bara med målpass, sade han efteråt.
”Ja, allsvenska försvaret bör nog räkna med denne kalkylator även i fortsättningen”, konstaterade DN.
Säsongen blev dock sedan inte speciellt rolig för IF Saab, som till slut fick iklä sig rollen som tabelljumbo.
1931: Publiksuccén i Hallstahammar
Sensommaren 1931 rullade en ny säsong av allsvenskan igång, och därmed hade ”svenska folket åter fått något att syssla med”, som DN uttryckte det.
På samma tidningssida gick att läsa att ”premiären var efterlängtad efter all den semesterfotboll som publiken hugnats med på senaste tiden, varmed dock inte är sagt att söndagen var fri från dylik slags fotboll. Strängt taget betyder det dock inte så mycket om fotbollen är av rötmånadsslaget, den handlar i alla fall om seriepoängen, och det är tillräckligt för att göra den spännande.”
På premiärdagen stod bland annat IFK Eskilstuna för en ordentlig knall i och med 3–1-segern mot Gais, medan Örgryte besegrade Landskrona med hela 7–3.
Därtill begick Hallstahammar allsvensk debut. Hemmamatchen mot AIK slutade i förlust, men publikrekordet slogs med råge.
”Redan på långt håll när man nalkades Hallstahammar stod det klart att det gamla publikrekordet, som visst handlade om ungefär 1 700 personer, skulle få en ordentlig knuff uppåt”, skrev DN:s utsända och fortsatte genom att konstatera att det på landsvägarna ”ringlade bilar och allehanda fordon i långa rader, och revo upp sådana mängder damm att det egentligen var underbart att man inte fick notera mer än 7 à 8 dikeskörningar”.
DN uppskattade den nya rekordsiffran till ”omkring 6 000 själar”, och det gick vidare att läsa att ”så mycket folk hade aldrig skådats på år och dag i det lilla idylliska samhället, som verkar betydligt mera landet än Sandviken”.
Vad varken DN:s utsända eller alla själar på plats under premiärmatchen då visste var att Hallstahammar så småningom skulle sluta sist i tabellen.
1924: Den första allsvenskan
Den första allsvenska säsongen spelades 1924/25. Premiärdag var den 3 augusti.
Sex matcher skulle spelas, fem med avsparkstid 13.30. Men matchen mellan IFK Eskilstuna och IK Sleipner började redan klockan 13, och blev därför den första allsvenska matchen.
Evert Blomgren blev historisk målskytt när han efter dryga kvarten nickade in ledningsmålet för Sleipner. Matchen slutade 3–1 till Norrköpingslaget.
”Om man också väntat en seger för Norrköping, så kom resultatet 3–1 litet oväntat. Eskilstuna var inte riktigt i form och framförallt var inte Stenborg i sitt ässe. Backkamraten Spång var en av de bästa för dagen och var troligen jämte ”Backpelle” i Norrköpingslaget planens bästa man”, skrev DN:s korrespondent.
På den här tiden hade allsvenskan dock inte SM-status. Gais, som vann serien, kunde därmed inte titulera sig svenska mästare.
Läs mer:
Storfavoriten, nyförvärven och profilerna – allt du behöver veta inför allsvenskan 2025
Läsartävling: Tippa första målet i allsvenskan 2025