Enligt siffror från biltillverkaren Volvo Cars så använder den genomsnittliga elbilsägaren mindre än 10 kWh av sitt batteri dagligen, det vill säga runt 10 procent beroende på batterikapacitet. Dessutom står snittbilen stilla 95 procent av tiden. Det betyder att det finns mycket kapacitet där som står outnyttjad, som kan göra nytta även när bilen inte rullar. Till 2030 beräknas samtliga svenska elbilar tillsammans ha en kapacitet på 6 TWh, vilka motsvarar elåtgången för 430 000 hushåll – för ett år.
Och det är här Vehicle to Grid (V2G) kommer in. Tekniken innebär att man kan dels kan använda bilens batteri för att förse andra prylar i hemmet med elektricitet, men också för att skicka tillbaka energi till elnätet – vilket ger bilägaren möjlighet att sälja tillbaka el och att de inkopplade bilarna kan fungera stabiliserande på nätet.
I en ny rapport från konsultjätten EY har man tittat på en rad aspekter av tekniken, bland annat hur den kan bidra till att stabilisera upp elnätet i Europa. Men för att det ska flyga måste konsumenterna först och främst vilja köpa en elbil med tekniken. Och det finns enligt EY:s beräkningar stora pengar att spara här.
EY:s beräkningar visar att svenskar som övergår från en bil med förbränningsmotor till elbil kan spara upp till 2.800 kr per år. Nyttjar man dessutom V2G-tekniken kan man spara upp till nästan 10.000 kronor per år i minskade energikostnader.
För att en ska kunna ta del av frukterna krävs dock en hel del investeringar. Först behöver du en bil med V2G-teknik – något som till exempel senaste Polestar 3 och Volvos elsuv EX90 har, båda rätt dyra modeller. Men flera billigare modeller med tekniken kommer framöver, bland annat Renault 5 som nyligen blev utsedd till Årets bil 2025. Den har en prislapp på 349 900 kronor.
Sen måste du förstås skaffa en hemmaladdare med dubbelriktad laddning och ha ett energisystem i din fastighet som klarar av att återföra el till systemet.
– Även om bilarna kommer att ha tekniken så innebär det ju inte att fördelarna med den utnyttjas. Det finns så mycket annat som behöver komma på plats i form av teknik och policys. Och det kommer sannolikt behövas någon form av incitament för att få en bred spridning. Speciellt när man tänker på att teknologi i början ofta är dyrare än vad dem blir när den blir massadopterad, säger Martin Cardell.
Rapporten visar att det inte enbart är konsumenterna som kan spara stora pengar på tekniken. Även nätoperatörer har ekonomiska skäl till att investera i den. EY beräknar att lösningar som optimera tillgång och belastning av elnätet kan bespara de europeiska nätoperatörerna 44 miljarder per år.
Läs mer:
Provkörning: Teslas Model Y – bättre än tidigare