Regeringen och samarbetspartiet SD föreslår att häva all sekretess mellan myndigheter för att underlätta brottsbekämpningen. Det är ett av förslagen som justitieminister Gunnar Strömmer (M) presenterar på en pressträff på fredagsmorgonen.
– Alla myndigheter ska ges ökade möjligheter till att dela information för att upptäcka och sätta stopp för kriminalitet och andra ljusskygga verksamheter, fusk, felaktiga utbetalningar och så vidare, säger Gunnar Strömmer om den lagrådsremiss man enats om.
Att häva sekretessen mellan myndigheter för att både kunna förhindra och utreda brott har diskuterats i många år. I andra vågskålen ligger den personliga integriteten, men sekretessen gynnar brottsligheten och inte brottsoffren, resonerade statsminister Ulf Kristersson när förslaget dryftades 2023.
– Vi ska inte gå längre än motiverat och ibland kan det vara motiverat att sekretessen fortfarande finns i en del uppgifter. Därför ska uppluckringen alltid föregås av en avvägning, säger civilminister Erik Slottner (KD) på pressträffen.
Det finns flera instanser som ändå är kritiska eller oroade över att en minskad sekretess ändå ska göra för stora ingrepp på den personliga integriteten. Däribland Justitiekanslern och Akademikerförbundet SSR som bland annat varnar för att människor kommer att låta bli att söka socialtjänstens hjälp med risk för att uppgifterna hamnar hos polisen.
– Att regeringen upphäver socialtjänstens sekretess för att polisen ska kunna utföra sitt arbete på bästa sätt sker utan en tanke på hur det påverkar det sociala arbetet. Det är en katastrof som vi kommer att få betala för i framtiden, säger Akademikerförbundet SSR:s ordförande Heike Erkers i ett pressmeddelande.
Enligt regeringen är det nuvarande regelverket så svåröverskådligt och svårtillämpat att det skapar en osäkerhet som rentav leder till att myndigheter inte delar med sig av information trots att det redan skulle vara lagligt möjligt.
– En särskilt allvarlig dimension av problemet är rekryteringen av barn in i de kriminella nätverken. Allt fler yngre påträffas där, både som förövare och offer, ofta i samband med grova våldsbrott. Jag tror många kan vittna om att om det är något som efterfrågas väldigt samstämmigt så är det ”kan vi inte få möjlighet för skola, socialtjänst och polis att sitta ner runt samma bord för att dela information”, säger Gunnar Strömmer.
I enlighet med den snart klara särskilda utredningen i frågan föreslås i lagrådsremissen att sekretess inom hälso- och sjukvården, liksom annan medicinsk verksamhet, ska undantas den nya generella sekretessbrytande bestämmelsen. Regeringen hoppas att de nya bestämmelserna ska träda i kraft den 1 december.