Regeringens besked på måndagsmorgonen slog ner som en bomb i vindkraftsbranschen.
– Det här är extremt förvånande. Det är väldigt mycket elproduktion som regeringen säger nej till, säger Lina Kinning på branschorganisationen Svensk vindenergi.
Stora förhoppningar har knutits till den havsbaserade vindkraften som ett sätt att få fram mer el den närmaste tioårsperioden. Flera saker talar till havsvindkraftens fördel: det blåser mer, verken kan byggas högre och med mer effekt och människor störs inte i samma grad som på land.
Men svårigheten har hela tiden varit krocken med totalförsvarets intressen. Försvarsmakten har i de allra flesta fall avstyrkt planerade projekt, med argumenten att vindkraftverken kan störa radar och sensorer som används för att upptäcka hot över och under ytan. Flygvapnets taktiska möjligheter begränsas också.
På måndagen satte regeringen ner foten. Hela 13 planerade projekt i Östersjön får nobben på ett bräde.
– Det här såg vi inte komma, säger Linda Kinning på Svensk vindenergi.
Energiminister Ebba Busch hänvisar till de skarpa synpunkter som inkommit från Försvarsmakten.
– Det här är ett tufft besked att ge, men ett givet besked som visar att vi tar försvaret av Sverige på allra största allvar, säger Ebba Busch på en pressträff.
I andra länder har vindkraft och försvar kunnat samsas i större grad, men det är inte möjligt i Östersjön, enligt försvarsminister Pål Jonsson.
– Försvarsmakten har förstås tittat på möjligheten till kompensatoriska åtgärder, men i Östersjön är vindkraft problematiskt. Förutsättningarna är bättre i Västerhavet och Bottenhavet, säger försvarsministern.
Artikeln uppdateras