På en presskonferens under fredagen gav kulturminister Parisa Liljestrand (M) den pågående filmutredningen i uppgift att utreda hur marknaden för illegal ip-tv ser ut, men också möjligheterna till ett förbud för privatpersoner att använda sig av illegal ip-tv.
– Illegal ip-tv innebär rent konkret att aktörer stjäl tillgång till bland annat filmer och serier utan att betala för vare sig sändningsrätt, upphovsrätt eller varumärkesrätt. Det får negativa konsekvenser för såväl film- och tv-branschen som den enskilda upphovsmannen, säger kulturministern.
Med teknikutvecklingen har det blivit vanligare att tittare betalar abonnemang hos illegala operatörer för att strömma till exempel sport och film utan att det bolag som distribuerar innehållet har rättigheterna till det.
– Tyvärr är Sverige ett av de länder där de här problemen är störst. Illegal ip-tv omsatte redan under 2018 en halv miljard kronor enligt en undersökning från Skatteverket, och problemet har vuxit markant, säger Parisa Liljestrand till DN.
Anser du själv att det behövs en lag som förbjuder användning av illegal ip-tv?
– Det är ju det som utredningen nu ska titta på. Men det jag kan se är att det här är ett stort och ett växande problem. Och att det är viktigt att såväl rättighetsinnehavare som kulturskapare får betalt för det arbete de gör.
Parisa Liljestrand påpekar att det är de som betalar lagligt för tv-tjänsterna som förlorar på strömmandet av illegal ip-tv.
– Det man förlorar på karusellerna måste man vinna tillbaka på gungorna och ytterst så kommer det att drabba både kulturskaparna och rättighetsinnehavarna. Men framför allt också konsumenten som streamar på ett lagligt sätt. För dem blir det dyrare.
Huvuddelen av utredningen kommer att presenteras som planerat den 28 februari men Eva Bergquist får till 30 september innan uppdraget om ip-tv ska presenteras.
Läs mer: Kungliga Operan får påbyggnad – efter 300 miljoner i privata donationer