Under torsdagens presskonferens om budgeten för 2025 presenterades Region Stockholms satsning på primärvården med stora ord:
– Vi tar ett historiskt steg mot fast läkare på vårdcentralerna. Vi ska genomföra det alla andra bara pratar om, en verklig primärvårdsreform, sade Gustav Hemming regionråd från Centerpartiet, som är ett av partierna i den S-ledda koalition där även Miljöpartiet ingår. Den stöttas av Vänsterpartiet.
I budgeten finns 180 miljoner som avsatts särskilt för att anställa fler allmänläkare på vårdcentralerna. Vilket beräknas motsvara 94 fler läkare.
Magnus Isacson är läkare på en vårdcentral på Ekerö utanför Stockholm och ordförande för Svensk förening för allmänmedicin. Han tycker att politikerna tänker rätt när de vill stärka bemanningen i primärvården. Men för att fler läkare ska vilja söka sig dit är det viktigt att satsningen fortsätter, säger han.
– Om vi lyckas anställa 94 nya specialister i allmänmedicin i Region Stockholm så är det fantastiskt. Men det löser inte allt. Det är ett litet steg i rätt riktning, säger Magnus Isacson.
Pengarna i budgeten till fasta läkare, som på sikt ska ge patienterna bättre kontinuitet genom att få träffa samma läkare, ser han också som en symboliskt viktig satsning. Han känner hopp om framtiden eftersom fler politiker, även från oppositionen, börjat prata mer om primärvården.
– Nu slåss man lite om vem som har bäst idéer för primärvården som uppmärksammas allt mer. Det är jättepositivt.
Den styrande koalitionen har sedan tidigare satt som långsiktigt mål att 25 procent av den totala sjukvårdsbudgeten ska gå till primärvården år 2030, jämfört med dagens cirka 18 procent.
När halva mandatperioden har gått har primärvårdens andel av vårdkakan tvärtom minskat. Bland annat på grund av ett räddningspaket till sjukhusen på 2 miljarder kronor i början av 2023, berättar primärvårdsregionråd Christine Lorne (C).
– Det handlade då om att undvika massvarsel på sjukhusen vilket påverkade andelen. 2024 lyckades vi inte väga upp. Nu känns det extra viktigt, inte minst för tilliten, att vårdcentralerna får pengar som gör skillnad, säger hon.
I budgeten får primärvården 8,5 procents påslag jämfört med 6,7 procent i budgeten som helhet. För vårdcentralerna blir påslaget 6,5 procent. Koalitionen lovar nu att det här är pengar som till skillnad från i fjolårets budget ska märkas ute i primärvården.
Men det är inget som oppositionspartierna vågar hoppas på.
– Varje miljon som går till primärvården är en miljon åt rätt håll. Men det här är alldeles för lite. En ökning från rekordlåga nivåer. Jag har väldigt svårt att se det stora klivet de pratar om, säger Carl-Johan Schiller (KD), oppositionsregionråd med ansvar för sjukvårdsfrågor.
Regionbudgeten beskrivs sammantaget som stram och inom SL-trafiken väntar en avgiftshöjning. Från 1 januari 2025 blir priset för ett månadskort 1060 kronor och en enkelbiljett 43 kronor.
– Läget är mer stabilt nu, men vi står fortfarande inför tuffa utmaningar, säger trafikregionrådet Anton Fendert (M).
Moderata oppositionsrådet Kristoffer Tamsons tycker att det borde ha funnits utrymme i regionens budget för skattesänkningar.
– Jag kan bara konstatera att vi har ett vänsterstyre med S i spetsen som lovat väljarna mer, bättre och billigare men som nu levererar mindre, sämre och dyrare.
Allmänläkaren Magnus Isacson tror inte att just den här budgeten kommer att göra jättestor skillnad för hans patienter på vårdcentralen på Ekerö.
– Men fortsätter regionens satsningar i den här riktningen får jag färre patienter och då hinner jag ringa upp tidigare, läsa på bättre och ge dem bättre vård.
Läs mer:
Privata vårdval får mer pengar i Region Stockholms budget
Fakta.Vården i Region Stockholms budget
Den största delen av regionens budget går till vården. Här är några av posterna i 2025 års budget.
180 miljoner avsätts för att öka antalet allmänläkare i primärvården. Målet är att Socialstyrelsens mål om max 1100 patienter per läkare ska vara uppnått 2034. För patienterna är målet förbättra kontinuiteten när patienterna får träffa samma läkare, en så kallad fast läkare.
Personal på akutsjukhusens operationsavdelningar får schemalagd återhämtning och 34 timmars arbetstid i ett pilotprojekt. Gäller cirka 1400 undersköterskor och sjuksköterskor.
Patientavgifterna är oförändrade. Ett besök på exempelvis vårdcentralen fortsätter att kosta 275 kronor upp till 1400 kronor då det blir gratis.
Akutsjukhusen får ett tillskott på 825 miljoner kronor och 30 miljoner kronor öronmärks till kökapningssatsningar på sjukhusen.
Den privat drivna vården i vårdval får 180 miljoner kronor som ska gå till uppräkning inom vissa vårdval.
Priset på SL-kortet för vuxna höjs med 40 kronor till 1060 kronor från 1 januari 2025. Priset på enkelbiljetter höjs med 1 krona till 43 kronor.