Det tog sex timmar. Sedan avtäcktes elefanten i rummet.
Millenniumelefanten.
Arton dagar efter att ledningen för Västra Götalandsregionen beslöt ”pausa” införandet av det nya journalsystemet var de 149 ledamöterna i fullmäktige samlade för första gången.
Men i mötessalen i Vänersborg gick timmarna. Där ställdes frågor om rättspsykiatrisk vård, om blodbrist inför julen, om närakuten i Lidköping, om debattartiklar som chefer för kollektivtrafiken skrivit.
En förklaring är säkert att det under snart ett decennium rått bred politisk enighet om att ett nytt system för vårdinformation behövs där alla – sjukhus, vårdcentraler, kommuner och privata vårdgivare – jobbar, som det heter, ”sömlöst” med patienternas journaler.
En annan att genansen över läget i dag uppenbart är bred och djup och svaren få.
Så det hade hunnit bli sen eftermiddag på tisdagen, tre veckor efter Millenniumstarten, då Lars Holmin (M) gick upp i talarstolen under debatten om tilläggsbudgeten.
Holmin är vice ordförande i regionstyrelsen och den som tillsammans med ordföranden Helén Eliasson (S) har att fronta det politiska ansvaret. De står en bra bit från varandra om hur sjukvården bäst sköts.
Men om Millennium sitter de i samma båt.
– Jag vill börja med att berömma Helén för det arbete hon gör i den kris vi går igenom, den för partierna närmare varandra och det vill jag ge dig en eloge för, sa M-ledaren Holmin.
-– Tack för det du sa om den kris vi befinner oss i, det värmer, replikerade S-ledaren Eliasson.
I talarstolen sa Holmin att man i den politiska processen med Millennium ”arbetat efter konstens alla regler”.
– Nu behöver vi få fram en objektiv bild. I media framkommer för mig nya fakta som jag inte kan hitta i någon av alla powerpointpresentationer jag sett och otaliga möten jag deltagit i. Det gör mig oerhört bekymrad.
Holmin sa också att Millennium inte är sprunget från politiken utan från verksamheterna. Han höll också öppet för att ”pausen” kan bli permanent.
– Vi har lagt ett antal miljarder på utvecklingen och kommer att lägga några till på att göra klart, om vi ska stå kvar vid Millennium, sa han.
På DN:s fråga om regionen bör häva avtalet med leverantören Oracle säger Lars Holmin:
– Vi måste först titta på vad som hänt. Vad är teknik i detta? Vad är arbetssätt? Millennium funkar ju uppenbarligen i många andra länder. Det kan ju inte vara så att det är helt förkastligt, så snarare ska vi fråga oss vad som har hänt och vad kan vi göra av det?
– Då kan vi komma fram till att vi tagit oss vatten över huvudet. Om man tittar på det som vi från början ville åstadkomma, så är det egentligen ingen annan region som har samma upplägg.
Är det en rimlig väg att jobba vidare med de befintliga it-systemen?
– Vi behöver klara ut om det här systemet klarar av att åstadkomma, ja eller nej? Kan vi bygga ihop kommun, region och närhälsan fullt ut, som det är tänkt? I så fall är Millennium rätt system. Men klarar det inte av det här måste vi fundera en gång till, är det här rätt väg att gå?
Du har varit med i regionens politiska ledning länge. Det har rått bred politisk enighet om att arbeta vidare med Millennium. Därför behöver det kanske inte bli en politisk prestigefråga om hur ni ska göra?
– Det finns ju en anledning till att de andra it-systemen som värderades och som andra regioner använder… de har ju inte de lösningar som vi efterfrågat. Varför är det så? Är det så att vi vill för mycket jämfört med vad som går att göra? Det behöver vi ha svar på.
Hur har den hårda kritiken påverkat Västra Götalandsregionen internt?
– Jag får berättelser från anställda till mig, både i telefon, när man är på stan och generellt. Här har vi två delar. Dels de som är tänkta att arbeta med systemet som inte tycker att de fått rätt förutsättningar för det. De är väldigt stressade över läget, de upplever att det inte fungerar som det var sagt.
– Sen har vi alla andra som investerat jättemycket tid för att ta fram Millennium, som tagit tjänstledigt från sina vanliga jobb för att göra det här. De lever ju i bilden att det här blir superbra, de investerar i det, och så kommer kolleger och säger att det här är det sämsta någonsin, ta bort skiten, det här vill vi aldrig arbeta med.
Lars Holmin betonar att de har ett arbetsgivaransvar för samtliga.
De svar som Lars Holmin och övriga politiker Västra Götalandsregionen nu hoppas få ska delvis levereras av konsultbolaget KPMG. De har uppdraget att utföra den externa granskningen och de ska lämna en första analys redan om en vecka.
Regiondirektören Håkan Sandahl säger:
– Det här är ett viktigt steg för att få en oberoende och transparent bild av situationen. Granskningen är en del av vårt arbete med att säkerställa att vi drar lärdomar inför framtiden.