Sverige hukar under en våg av sprängdåd. I december inträffade 20 fullbordade explosioner enligt polisens statistik. Den siffran har redan passerats under januari då landet enligt DN:s uppgifter skakats av 24 explosioner. Det är fler än under november 2019 som fram tills nu med sina 22 detonationer har varit den enskilda månad då flest explosioner noterats.
Stockholmsområdet är som så ofta särskilt hårt drabbat. På torsdagskvällen inträffade en våldsam sprängning vid ett flerfamiljshus i Farsta i södra Stockholm. Då slets en lägenhetsdörr loss och två personer i bostaden skadades – varav den ena allvarligt.
Anders Djurestad, lokalpolisområdeschef i Farsta, säger att läget är ansträngt.
– Tidigare under hösten har vi sett skjutningar mot bostäder. Nu ser vi helt klart en ökning av antalet sprängningar i Stockholm, säger han.
Där våldsdåden tidigare i hög utsträckning handlade om att kriminella utsatte varandra för våld menar polisen att den nya vågen av sprängningar handlar om utpressningsärenden, bland annat mot företag och personer med kopplingar till företag. Enligt polisens bedömning gäller detta även för flera av de explosioner som inträffat i övriga landet.
– Tidigare var måltavlorna personer i den kriminella miljön. Nu ser vi mer företagspåverkan. Utpressning är absolut inget nytt. Det har vi sett förut. Men nu använder man sig av väldigt våldsamma metoder, säger Anders Djurestad och lägger till att de personer som nu är utförarnas måltavlor i förekommande fall skulle kunna sägas vara oskyldiga.
Till P4 säger han att just den person som skadades svårt i Farsta med all sannolikhet är oskyldig.
Den här utvecklingen innebär betydande utmaningar för polisens utredningsarbete eftersom motivbilderna drar iväg åt flera håll.
– Här har vi företag med individer i ledningspositioner och anhöriga till dessa personer. Det är ett större område att söka igenom och en ny arena för oss. När det sker en sprängning i dag är pusslet så mycket bredare, säger Anders Djurestad.
Han berättar att det har hänt att explosioner initialt bedömts som felsprängningar eftersom man inte lyckats ringa in någon måltavla. Först efter att utredningen avancerat en bit så visar det sig att det finns en företagskoppling.
– I vissa fall kanske de företag som utsätts för utpressning inte vänder sig till polisen. De kanske betalar sig ur situationen för att de är rädda och hotade.
Samtidigt påpekar han att delar av utredningsarbetet är enklare eftersom vissa av uppgifterna finns att tillgå öppet. För att kartlägga den kriminella miljön måste polisen använda sig av underrättelseinformation.
Vid några av januari månads sprängdåd har personer skadats, något som tidigare var mycket ovanligt. Men enligt Anders Djurestad har de kriminella utförarna inte flyttat fram positionerna i teknisk mening.
– Detonationerna har inte blivit kraftigare och sprängladdningarna placeras fortfarande ut utanför portar och i trapphus.
I januari ligger snittet nästan på ett sprängdåd om dagen. Har polisen kontroll över läget?
– Vi har ökat uppklarningsprocenten kraftigt när det gäller grova våldsbrott. Men det är ett ansträngt läge och vi måste bara få stopp på den här utvecklingen.
Läs mer:
Kvinna allvarligt skadad efter explosion i Tyresö
De förlorade sin dotter i bombdåd: ”Livet är helt förstört”
Notan för tre sprängdåd – 70 miljoner kronor