På torget i gamla stan ligger ett apotek. Raeapteek, som översätts till Rådhusapoteket, slog upp dörrarna under tidigt 1400-tal och har sedan dess haft sin verksamhet i samma lokal.
Guiden i Tallinn berättar att detta är världens äldsta apotek. Efter en liten faktakoll visar det sig dock att det finns ett apotek i Italien som öppnade redan på 1200-talet som sannolikt vinner den titeln, men att besöka världens näst äldsta apotek är häftigt det också.
En del av lokalen är idag ett museum. I övrigt är det ett apotek med kunder som kommer och går utan att verka reflektera över hur gammalt stället faktiskt är. Kryddor och örter från förr står vackert uppradade och berättar om medicinens historia. Det är lätt att förstå varför Tallinnborna är så stolta över sitt apotek.
Blommor finns det gott om i staden. Inte vildväxande i gräset utan till försäljning bland de små träbåsen. Och Tallinn har en lång och rik historia när det kommer till just blommor. Varje år arrangeras en blomsterfestival och blommor används till alla typer av firande.
Stånden med blommor sprider en ljuvlig doft och det är prisvärda kreationer som säljs. Doften tillsammans med miljön i den gamla stan skapar en trevlig kombination.
När det är dags att äta finns det gott om alternativ att välja mellan. Runt torget och i dess omgivning finns restauranger på rad. Restoran Olde Hansa är ett populärt ställe som erbjuder medeltida trubaduraftnar tre gånger i veckan, rikliga portioner och en stämningsfull miljö med känslan av att förflytta sig bakåt i tiden.
Ett annat ställe som också imponerar är Beer House. Här är det fokus på öl – restaurangen stoltserar med ett eget bryggeri – men maten hamnar inte i skymundan för det. Ett populärt inslag på menyn som inte bör förbises är krispiga grisöron. Det må låta konstigt och kanske också lite avskräckande men faktum är att det är ett riktigt gott tilltugg. Knaprigt och nästan lite som riktigt färska och lite hårdare fläsksvålar.
De gamla byggnaderna avlöser varandra. Vissa har en historia som sträcker sig ända tillbaka till 1400-talet. På några av husväggarna sitter skyltar som berättar mer om de gamla husen. 26 av de 45 medeltidstornen och bastionerna finns kvar än i dag med namn som ”tjocka Margareta” och ”kika in i köket”.
Kika in i köket kallades tornet av den enkla anledningen att vakterna under sin post kunde kika rakt in i grannbyggnadernas kök. I dag erbjuds besökarna guidade turer i tunnlarna som finns här. Tjocka Margareta hyser ett museum om sjöfartshistoria. Det är lätt att förstå varför Tallinns gamla stad skrevs in på Unescos världsarvslista år 1997. Det är imponerande hur mycket som faktiskt är välbevarat och omhändertaget.
Ett alternativ för att uppleva mer av staden är att följa med på en så kallad ”Free Walking Tour”. Kanske är gratis inte riktigt rätt ord men du betalar helt enkelt vad du tycker att det är värt. Det finns också turer med guider klädda i medeltida kläder och som visar runt deltagarna i gamla stan samtidigt som de delar med sig av historiska fakta och roliga anekdoter.
Om du reser med barn finns alternativ. Bland annat ett energiupptäckarcenter – en gammal elstation som i dag är ett interaktivt museum där du uppmanas att trycka på knappar samtidigt som du lär dig mer om energi – och ett leksaksmuseum med både leksaker och en lekhörna.
Till Estlands huvudstad kommer många med kryssningsbåtar som stannar över dagen innan de vänder tillbaka igen. Och på väg från hamnen till gamla stan finns ett monument väl värt ett besök. Det är tillägnat Estoniakatastrofens offer och i graniten finns en mängd namn på människor som miste livet när fartyget sjönk. Det är både vackert och gripande.