Riksbankens besked på onsdagen om att ytterligare fyra räntesänkningar kan bli verklighet innan midsommar var goda nyheter för bolåntagare – i varje fall de som får behålla jobbet i lågkonjunkturen.
Det här omslaget i penningpolitiken är driven dels av att inflationen nu är knäckt, för denna gång, dels att Sverige befinner sig i en lågkonjunktur som ser ut att bli mer utdragen än vad Riksbanken och andra bedömare trodde tidigare.
Redan på onsdagen hade ett par storbanker sänkt sin rörliga bolåneränta (tremånadersräntan) med 0,25 procentenheter. Andra sänkte redan tidigare och så har det varit sedan i våras när Riksbanken för första gången på åtta år sänkte styrräntan.
I höstas låg den genomsnittliga tremånadersräntan på 4,81 procent hos marknadsledande Swedbank. I augusti låg den på 4,41 procent.
Det här är bara början. Den boränta som påverkas mest av styrräntan är just tremånadersräntan. Med de sänkningar av styrräntan som är troliga, enligt Riksbankens prognos, är det långt i från osannolikt att tremånadersräntan ligger runt 3 procent, kanske till och med lägre än så till nästa höst.
Johan Nordenfelt, informationschef på Erik Olsson Fastighetsförmedling tror att beskeden från Riksbanken stärker bostadsmarknaden.
Enligt förmedlingens eget bostadsindex räknar bostadsköparna för närvarande med en rörlig ränta på 3,67 procent i genomsnitt, vilket är alltså en bra bit under dagens nivå. Köparna har en ”negativ marginal” till den verkliga räntenivån, vilket innebär att de tar högre kostnader nu än vad de på sikt kalkylerar med.
Men att Riksbanken ökar takten förändra detta.
– Det betyder i så fall att Riksbanken har kommit i kapp bostadsmarknaden, I stället för en negativ marginal får köparna en positiv marginal, säger Nordenfelt.
Han tillägger dock att det kommer ta tid innan bolåntagarna känner av lättnaderna.
Läs mer: Riksbanken har fått eld i baken