Turbulensen i världsekonomin kan få betydanden följder även i Sverige framöver, men det är fortfarande för tidigt att säga hur konsekvenserna kommer att se ut, enligt riksbankschefen. Generellt sett brukar handelshinder dock påverka både tillväxten och inflationen negativt.
– Klart är att utfallsrummet för vad som kan hända framöver har blivit betydligt större, såväl vad gäller konjunkturen som inflationen, säger Thedéen på en träff med finanschefer på tisdagen.
Han betonar samtidigt att Sverige har ett bra utgångsläge för att hantera oroligheterna i världsekonomin, med företag som tidigare har visat stor anpassningsförmåga i svåra tider.
Regeringen blixtinkallar på eftermiddagen sin särskilda krisgrupp GSS (Gruppen för strategisk samordning) för att diskutera USA:s tullar, enligt Aftonbladet. Syftet är att analys läget och se över vilka åtgärder som kan behöva vidtas.
Efter att ha fortsatt rasa under veckostarten öppnade flera av världens börser uppåt på tisdagen. Det gäller även i Stockholm, där det breda indexet OMXSPI hade ökat 3 procentenheter på eftermiddagen.
Samtidigt finns risk för en ny jojodag på börserna när USA:s president Donald Trump hotar att trappa upp handelskriget mot Kina. Vita huset har gett landet tills på tisdagen att dra tillbaka de 32-procentiga svarstullar som aviserades förra veckan – annars kommer USA öka sina tullar med ytterligare 50 procent.
– Kinas eskalering var ett stort misstag, säger den amerikanska finansministern Scott Bessent till CNBC.
Han fortsätter:
– Vad förlorar vi på att kineserna höjer tullarna mot oss? Vi exporterar en femtedel av vad de exporterar till oss. Så det sitter på en förlorande hand.
Den kinesiska regeringen har anklagat USA för att ägna sig åt oacceptabel utpressning och gör klart att de amerikanska handelsåtgärderna kommer att ”bekämpas till slutet”.
”Om USA trappar upp sina tullåtgärder kommer Kina att beslutsamt vidta motåtgärder för att skydda sina egna rättigheter och intressen”, varnar regeringen.
I ett telefonsamtal med Kinas premiärminister Li Qiang på tisdagen betonade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen vikten av att båda aktörerna tar ansvar och ser till att undvika ny eskalering. Hon har tidigare meddelat att EU erbjudit USA att ta bort alla tullar på amerikanska industrivaror om Vita huset gör detsamma mot unionen.
Kommissionen håller samtidigt på att ta fram ett förslag på motåtgärder, som medlemsländerna kan rösta om på onsdagen. Enligt Reuters kommer förslaget innebära att 25-procentiga tullar införs på vissa varor från och med den 16 maj.
Vita huset har gjort klart att USA är villigt att förhandla nya avtal med länder som kommer med ”bra erbjudanden”, som jämnar ut handelsbalansen. Om några överenskommelser hinner slutas innan tullarna träder i kraft på onsdagen är däremot oklart.
Finansminister Bessent säger att ett 70-tal länder är villiga att inleda nya förhandlingar med USA och att Vita huset diskuterat vilka länder som ska prioriteras. Trump kommer själv delta i förhandlingarna, enligt Bessent.
Presidenten skriver själv på Truth Social att en sydkoreansk delegation är på väg till Washington och att utsikterna för ett ”bra avtal” är goda.