Tusentals löpare ställde upp för att ta sig sträckan på 21,1 kilometer i sydöstra Peking. 21 av deltagarna var inte av kött och blod, utan humanoider – människoliknande robotar.
Några av dem var av vanlig mänsklig längd, 180 centimeter, några kortare än 120 centimeter. En av dem hade dessutom nästan mänskligt (kvinnligt) utseende och förmåga att både blinka och ”le”, rapporterar Reuters.
Robotarnas plats i startlistan var knappast en tillfällighet. Som CNN konstaterar så finns ett policydokument från Kinas ministerium för industri och it där humanoid robotik beskrivs som ”en ny spelplan för teknologisk tävlan”, och där 2025 angavs som året då humanoider skulle kunna massproduceras. Att ha dessa bland de startande i ett halvmaraton skulle då kunna tjäna både som marknadsföring och som dragplåster för investeringar.
Samtidigt uttalar sig en skeptiker för Reuters. Alan Fern, professor i datavetenskap, artificiell intelligens och robotik vid Oregon State University tycker att kinesiska påståenden är överdrivna om att det har krävts ”ai-genombrott” för att få humanoider till start.
– Det handlar mer om en uppvisning i hållbarhet för hårdvaran, säger Alan Fern som hävdar att mjukvaran visades upp för första gången för mer än fem år sedan.
Enligt Fern har kinesiska företag fokuserat på att visa upp robotar som kan gå, springa och dansa. Egenskaper som han inte tycker visar mycket när det gäller användbarhet eller grundläggande intelligens.
Precis som de mänskliga löparna får fylla på näring längs vägen var det tillåtet för humanoiderna att byta batterier. Första humanoid i mål var Tiangong Ultra som korsade mållinjen 2 timmar och 40 minuter efter start. Det mänskliga världsrekordet ligger på 56:42.
Ändå är det en stolt utvecklingsansvarig för roboten som uttalar sig för Reuters:
– Jag vill inte skryta men jag tror inte att någon västerländsk firma inom robotik kan matcha Tiangongs idrottsliga bedrifter.