Det råder inget tvivel om att Donald Trumps kryptovänliga utspel och efterföljande valvinst har haft en positiv inverkan på kryptovalutan bitcoin.
Inför valet förra veckan kostade en bitcoin ungefär 68 000 dollar. När det stod klart att Trump blir USA:s nästa president hade kursen stigit till 74 000 dollar, och de senaste dagarna har priset rusat ytterligare. På tisdagen låg kursen på strax under rekordhöga 88 000 dollar – omkring 950 000 kronor.
Siffror som Finansinspektionen tagit fram åt DN visar att många svenskar har velat hoppa på tåget via så kallade kryptocertifikat – finansiella instrument som följer priset på en underliggande kryptovaluta som kan köpas hos de vanliga nätmäklarna eller bankerna.
Bara den senaste veckan är det 2 000 nya personer som har handlat sådana instrument. Tittar man på handeln generellt, inte bara de nya investerarna, så har den varit 5–6 gånger större den senaste veckan jämfört med en genomsnittlig dag innan valet.
På själva valdagen var den nästan tio gånger större än en genomsnittlig dag, enligt FI:s siffror.
– Vi ser ett intresse som har ökat i takt med valet, konstaterar Mathias Lien Oskarsson, analytiker på myndighetens avdelning för finansiell stabilitet.
Även på kryptobörsen Safello ser vd Emelie Moritz ökad handel den senaste tiden.
– Utan att kunna gå in på detaljer om våra kunders handel så ser vi absolut ett större inflöde nu och ett generellt positivt sentiment i marknaden. Dels drivet från politiskt håll med USA, men också från ett investeringsperspektiv med större traditionella kapitalförvaltare som börjar titta på och engagera sig i krypto, säger Emelie Moritz.
Mathias Lien Oskarsson höjer ett varningens finger riktat mot de nya spararna som har gått in med pengar i värdepapper som bygger på kryptovalutor. Tidigare FI-analyser av handeln visar att de flesta i slutänden har gjort en dålig affär och förlorat pengar. Inte sällan efter att ha hoppat på tåget för sent.
– Även om värdet kan stiga väldigt snabbt så kan det också sjunka väldigt snabbt och det har vi sett historiskt i bitcoinpriserna. Att det är så svårt att förstå vad det här är värt gör att man kanske mer ska likna det vid ett hasardspel än en tillgång. Risken att förlora är hög, säger Mathias Lien Oskarsson.
Den amerikanska presidenten och flera personer runt honom har talat sig varma om kryptovalutor inför valet. Hans söner har lanserat en kryptoplattform och Trump har till och med talat om att bygga upp en kryptoreserv för landet. Vad han faktiskt lyckas åstadkomma återstår att se.
Johan Javeus, senior ekonom och kryptoexpert på SEB, tror att marknadens reaktioner främst bygger på förhoppningar om lättare regleringar och en allmänt mer välvillig syn på digitala tillgångar från Vita huset och kongressen.
– Nu när det ser ut som att republikanerna får majoritet inte bara i senaten utan även representanthuset så öppnar det upp för att det kommer bli lättare att få igenom den typen av förändringar, säger han och tillägger:
– Samtidigt ska ju Trump nu börja ändra på en massa saker på en mängd olika politiska områden. Jag tror att till och med de som är mest entusiastiska kring kryptovalutor förstår att digitala tillgångar inte står högst på agendan. Men det finns ändå stora förhoppningar om att den inkommande administrationen kommer att se betydligt mer positivt på den här industrin än den nuvarande.
Kryptovalutor
Kryptovalutor är digitala tillgångar, det finns inga fysiska sedlar och mynt som traditionella valutor har. Tillgången överförs elektroniskt mellan köpare och säljare och lagras digitalt i en så kallad kryptoplånbok. Den mest kända kryptovalutan är bitcoin.
Till skillnad från vanliga valutor så finns inte någon officiell utgivare av bitcoin, och inte heller någon stat eller myndighet som kontrollerar valutan. Det görs i stället genom nätverket av användare. Den som hjälper till att bekräfta transaktioner belönas med bitcoin. Det kallas för ”mining” (brytning eller utvinning på svenska) och har blivit en industri i sig.
Tillgången används främst som investeringsform men kan också användas för köp av varor och tjänster, även om det är mindre vanligt.
Kryptocertifikat
Ett kryptocertifikat är ett finansiellt instrument som följer priset på en underliggande kryptovaluta. Till exempel bitcoin eller ethereum. Certifikaten köps på samma sätt som aktier och fonder hos en nätmäklare eller bank. För en vanlig småsparare kan det vara enklare att köpa ett certifikat än att investera direkt i den faktiska kryptovalutan.
Källa: Finansinspektionen
Läs mer: Fängelsedom mot kryptoprofilen rivs upp
Läs mer: Trumps seger lyfter börsen