Den ryska oppositionsledaren Ilja Jasjin släntrar ensam in på ett kafé i Kreuzberg i Berlin. Inte en livvakt i sikte, trots att Putinregimen är känd för att giftmörda sina motståndare – både inom och utanför Rysslands gränser.
– Polisen i Berlin föreslog att jag skulle få personliga livvakter, men jag bad dem låta bli. Om det kommer ny information om hotbilder så får vi diskutera saken, säger Ilja Jasjin.
Han vill varken ha kaffe eller te, utan föreslår att vi sätter i gång med intervjun genast. Ilja Jasjin ser trött och sliten ut, trots att han nyligen har skördat sin första framgång som rysk exilpolitiker. Den första stora ryska antikrigsdemonstrationen, gick av stapeln i Berlin den 17 november. Tusentals exilryssar från hela Europa vallfärdade till Berlin för att delta.
Demonstrationen hade föregåtts av vild debatt, bland annat om huruvida det var okej att bära den ryska flaggan i demonstrationståget. Varje gång den ryska oppositionen gör något brukar andra ryssar vara snara att kritisera. Därför var det en framgång att marschen fick uppslutning.
– Vi fick många positiva kommentarer av landsmän som är kvar i Ryssland. De sade att demonstrationen gav dem hopp, en påminnelse om att de inte är ensamma. Det är viktigt. Det största problemet i Ryssland är att krigsmotståndarna tror att de är en ynklig minoritet, konstaterar Ilja Jasjin.
Medan Ilja Jasjin var fri och verkade i sin hemstad Moskva hade han ett kontor där han dagligen tog emot stadsbor som fick berätta om sina problem. Därefter satt han två år i ryskt fängelse och delade cell med bland annat soldater från fronten. Under den tiden försökte han övertyga sina cellkamrater om att kriget mot Ukraina är fel och Ryssland behöver ett maktskifte.
Varifrån får ni ert tålamod?
– Jag har jobbat på fältet hela livet. Jag har deltagit i kommunalval, i regionalval, jag är van vid att träffa människor med olika utbildningsnivå och värderingar. Jag vet hur man hittar argumentet som påverkar just den här personen, men för att det ska fungera måste man först lyssna.
Ilja Jasjin är en liberal rysk politiker som 2017-2021 var invald i stadsdelsparlamentet Krasnoselskij i Moskva. Han hade två viktiga allierade – den liberala politikern Boris Nemtsov och Rysslands med kända oppositionsledare Aleksej Navalnyj. Boris Nemtsov sköts 2015 och Aleksej Navalnyj dog under oklara omständigheter i fängelset 2023.
Jasjin själv motsatte sig öppet det ryska anfallskriget mot Ukraina. Efter invasionen den 24 februari 2022 talade han om de ryska krigsbrotten i Butja på sin Youtubekanal. I juni 2022 greps han. Fem månader senare dömdes han till åtta och ett halvt år i fängelse under Putins nya lag, som förbjuder ”spridandet av falsk information” om ryska armén. Han blev sedan utväxlad till väst i augusti 2024 och slog sig därefter ner i Berlin, som han kallar ”en mysig stad”.
– Allt är bra här, förutom att det inte är mitt hem. Mitt hem är Moskva.
Ilja Jasjin konstaterar att han knappt har hunnit se något av Berlin, eftersom han oftast befinner sig på resande fot.
– Större delen av min tid går åt till att träffa ryssar i Europa. Jag försöker konsolidera dem, jag vill att de ska förvandlas till en global rysk rörelse för demokrati och mot kriget.
I västvärlden har de ryska opinionsundersökningarna, som visar att en majoritet av ryska folket stöder kriget, väckt agg. I en intervju i den ryska oberoende tv-kanalen Dozjd säger Ilja Jasjin att människor i Ryssland är så traumatiserade av livet i en diktatur att de kan säga saker som de egentligen inte menar.
– I snart tre år har kriget pågått och propagandan har gjort folk till zombier. De har levt 25 år i en diktatur, som hela tiden har blivit mer omänsklig. Människor är marinerade i hat och aggression. Vi har en väldigt hög nivå av fientlighet mot varandra i Ryssland. Klart att det ryska samhället är traumatiserat, säger Ilja Jasjin.
Medan han satt i fängelset förde han ständiga diskussioner med sina cellkamrater om Putinregimen och det ryska anfallskriget mot Ukraina.
– Fängelsecellerna är en slags modell av Putins Ryssland. I samma cell kan man hitta en person som nyligen återvänt från ukrainska fronten, en krigsmotståndare som fängslats på grund av sin åsikt, en knarkhandlare och en bedragare. För att man ska kunna leva tillsammans måste man komma överens. Det är som en slags modell av framtidens Ryssland. Vi blir också tvungna att komma överens.
Ilja Jasjin anser inte att alla som jobbar för Putins förtryckarmaskineri är monster.
– Jag träffade nyligen min advokat i Frankfurt. Vi tog en selfie och skickade den till min gamla förhörsledare. Han svarade att han önskade mig allt gott. Jag tror han var uppriktig. Många människor som är kuggar i Putins system är framför allt svaga personer som inte kan säga nej, säger Ilja Jasjin.
Han påpekar att studier av det nazistiska Tyskland visar att de flesta av nazisternas brott utfördes av vanliga människor.
– Det var inga skrämmande monster som gjorde jobbet åt Hitler, det var vanliga tyskar. Därför kan man inte besegra Putin med hjälp av hat. Jag känner inte hat mot någon av dem som satte mig i fängelse. Jag förstår att de bara inte hittade styrkan att säga nej när det avkrävdes av dem att fatta olagliga och omänskliga beslut.
Om Putinregimen faller – anser du inte att de skyldiga bör dras inför rätta?
– Ja, det är inget problem. Många kommer att förlora sina jobb och det är absolut inte det värsta som kan hända dem. Om du som domare har fattat olagliga beslut och sedan förbjuds att arbeta inom yrket kan det tvärtom vara en välsignelse för dig själv.
Ilja Jasjin är noga med att påpeka att han helst av allt skulle vilja verka som en rysk politiker i Ryssland. I själ och hjärta tror han inte att man i exil kan vara en framgångsrik oppositionspolitiker.
– I fängelset märkte jag väldigt tydligt hur ofta de som lämnar Ryssland förlorar kontakten till sitt hemland. De förstår inte längre folks tankar eller deras förtvivlan. Min idé är att koppla antikrigsretoriken till Rysslands nationella intressen. Kriget skadar inte bara Ukraina och Europa. Det skadar också vårt land, det förstör vår ekonomi. Unga män som borde leva, jobba och grunda familjer skickas till fronten. Vi som protesterar gör det för att vi är patrioter.
Ukrainare kritiserar ofta ryska liberaler för att de tänker mer på Ryssland än på Ukraina. För att de inte prioriterar att protestera mot kriget.
– Jag gör ju inget annat än protesterar mot kriget! Vad mer ska jag göra? Jag satt i fängelse för att jag var mot kriget. Jag ordnade den största antikrigsmarschen på tre år. De får diskutera om de vill. Jag har inte ens märkt den här diskussionen.
Den pågår bland ukrainare.
– Jag är en rysk politiker. Jag förhåller mig till det ryska samhället. Jag har stor medkänsla för Ukraina, som är ett offer för en aggression. Ryska armén ska lämna Ukraina och Ukraina ska få garantier för sin självständighet. Men jag är en rysk politiker som jobbar för det ryska samhället, jag har ingen önskan att behaga ukrainare, säger Ilja Jasjin.
Han är så arg att rösten darrar.
– Ukrainare kan kritisera mig om de vill, gilla mig eller ogilla mig. Det är deras rätt. Men jag är orienterad mot Ryssland. Jag vill ändra samhällsopinionen i mitt land, få folk att fatta att det här kriget är skadligt för Ryssland
För Jasjin var det ett lätt val att stanna i Ryssland och ta straffet för att han öppet protesterade mot kriget.
– Jag förblev mig själv trogen. Om jag hade lämnat Ryssland frivilligt hade det känns motbjudande inombords. Jag valde att stanna kvar med folket och säga min åsikt. Nu kan jag inte återvända, men Putin är inte evig. Förr eller senare lämnar han makten, av olika skäl. Politiska, historiska – på något sätt kommer det att ske.
Fakta.Ilja Jasjin
Född: I Moskva den 23 juni 1983 (41 år).
Bakgrund: Ilja Jasjin växte upp i Moskva och utbildade sig till statsvetare på Internationella ekologisk-politiska universitetet i Moskva.
År 2003 blev han ordförande för det liberala partiet Jablokos ungdomsorganisation.
2002–2006 var Jasjin specialmedarbetare i duman för Jabloko-ledamoten Jevgenij Bunimovtij.
År 2008 blev Jasjin utesluten ur Jabloko efter att han varit med och grundat den nya oppositionskoalitionen Solidarnost, där han lärde känna bland annat Boris Nemtsov, Vladimir Kara-Murza och Garri Kasparov.
År 2010 gick Jasjin med i den nya liberala partikoalitionen Parnas tillsammans med bland annat Michail Kasianov och Vladimir Ryzjkov.
År 2012 grundades Ryska oppositionens koordinationsråd och Jasjin blev invald tillsammans med bland annat Aleksej Navalnyj och Boris Nemtsov.
2017–2021 var Jasjin invald i stadsdelsparlamentet Krasnoselskij i Moskva.
Den 12 juni 2022 drogs Jasjin inför rätta för att ha spridit falsk information om ryska armén.
9 december 2022 dömdes Jasjin till 8 år och 6 månader i fängelse.
1 augusti 2024 fördes Jasjin till Ankara i en utväxling mellan Ryssland, EU och USA och släpptes. I dag bor han i Berlin.
Ny demonstration
Ryska oppositionen i exil ordnar en ny demonstration mot kriget i Berlin den 1 mars. Arrangörerna är Ilja Jasjin, Vladimir Kara-Murza och Julija Navalnaja.