Enligt Magdalena Andersson är det som nu sker i omvärlden så omvälvande att det krävs snabba och extraordinära åtgärder. Relationen med USA utmanas på ett sätt som vi inte har sett tidigare.
– Europa som helhet behöver kliva fram, så också Sverige, säger hon.
Socialdemokraterna föreslår därför att det skapas en totalförsvarsfond för att snabbt kunna genomföra investeringar för att stärka det svenska försvaret.
– Vi har inga exakta summor, men vår bedömning är att en sån här fond kan omfatta minst 250 miljarder kronor. Men det kan vara mer än så, säger Magdalena Andersson.
Hon framhåller att Sverige har starka statsfinanser och att det är just i svåra lägen som vi ska utnyttja att vi har ett ekonomiskt utrymme.
– Det är det här vi har sparat för. Vi har en ekonomisk styrka som gör att vi själva kan avgöra vårt öde, säger Magdalena Andersson
Tanken är att fonden ska lånefinansieras, det vill säga att den svenska statsskulden ska öka. Exakt hur mycket skulden kommer att öka har S inte räknat ut.
– Men det handlar om flera procentenheter, säger Mikael Damberg (S), ekonomisk-politisk talesperson.
Poängen med att inrätta en totalförsvarsfond är att investeringar både i det civila och militära försvaret kan tidigareläggas. Enligt S är det under de närmaste åren som behoven är som störst.
S framhåller att försvarssatsningarna måste finansieras på något sätt och efterlyser därför en bred översyn av det svenska skattesystemet. S håller fast vid sitt förslag om en så kallad beredskapsskatt där de som har högst löner ska bidra mest till att finansiera försvaret.
– Vi kommer att behöva utöka skatteuttaget för de rikaste, säger Magdalena Andersson.
Enligt S ska inte förslaget ses som att partiet nu öppnar upp för att lånefinansiera andra offentliga investeringar. Vänsterpartiet tolkar dock förslaget som att det är precis vad S nu gör och välkomnar beskedet.
– Socialdemokraterna kan få kalla det fond, men det betyder de facto att man öppnar ramverket för viktiga investeringar genom lån. Upprustningen i totalförsvaret kräver investeringar i järnväg, vatten och avlopp, robusta elnät och elproduktion, säger V-ledaren Nooshi Dadgostar.