Blir 10 bakelser
Ingredienser.Vaniljpannacotta
1 gelatinblad
½ vaniljstång
3 dl vispgrädde
2 msk strösocker
1. Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Dela vaniljstången och skrapa ut fröna.
2. Koka upp grädde, socker och vaniljstång och -frön i en kastrull, låt koka 1 min.
3. Ta kastrullen från värmen. Smält ner gelatinbladet i gräddblandningen under omrörning.
4. Sila över gräddblandningen i en skål. Låt stelna i kylen minst 3 tim, det är viktigt att den är kall innan den vispas upp inför montering.
Ingredienser.Rulltårta
3 ägg, rumstempererade
1 ½ dl strösocker + extra till bakplåtspappret
1 ½ dl vetemjöl
½ dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
1. Sätt ugnen på 225 grader varmluft (eller 250 grader, vanlig ugn).
2. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver, sikta ner det i smeten.
3. Häll smeten i en långpanna med bakplåtspapper, ca 30×40 cm. Grädda i mitten av ugnen 5-7 min.
4. Strö ett tunt lager strösocker på kakan, lägg på ett bakplåtspapper och vänd alltihop upp och ned. Dra försiktigt bort pappret som kakan bakats på. Pensla pappret med kallt vatten om det är svårt att få loss. Låt kakan svalna helt innan du monterar den.
Ingredienser.Jordgubbsmousse
2 gelatinblad
225 g jordgubbar
1 dl strösocker
2 dl vispgrädde
1. Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min.
2. Värm jordgubbar och socker till ca 40 grader. Mixa till en puré.
3. Ta upp gelatinbladen och smält dem i purén, låt svalna.
4. Vispa grädden till ett medeltjockt skum och blanda försiktigt med purén.
Så monterar du bakelsen
Ingredienser.Montering
rulltårta (se recept ovan)
jordgubbssylt
jordgubbsmousse (se recept ovan)
vaniljpannacotta (se recept ovan)
färska jordgubbar
1. Bred ut jordgubbsylt på tårtan. Bred även ut jordgubbsmoussen. Rulla försiktigt ihop från långsidan till en rulltårta. Ställ in i frysen minst en timme.
2. Vispa upp vaniljpannacottan så den blir fast och fluffig. Lägg i en spritspåse.
3. Skär upp rulltårtan i 10 jämntjocka skivor. Spritsa vaniljpannacottan på bakelsen som en blomma. Garnera med färska jordgubbar.
Läs mer: Jakten på en nationalbakelse