När Hammarby gick mot segern i söndagens derby bestämde sig personer i Djurgårdens klack för att markera mot sin egen klubb, fyrade av smällskott och kastade bengaliska eldar mot planen.
De hade gjort en liknande aktion i derbyt mot AIK två månader tidigare, då matchen pausades en stund innan den återupptogs igen.
Men den här gången kom lagen aldrig ut på planen igen. Polismyndigheten tog ett annat beslut.
När lagen tas av planen hålls enligt rådande regelverk ett matchmöte, och så skedde också i den här matchen. Där var hemma- och bortalag representerade, domarna, en matchdelegat samt representanter från arenabolaget för Tele2 arena och polisen.
– Vi var ganska snabbt överens om att matchen skulle återupptas eftersom det var ett grönt läge inne på arenan. Arrangören hade kontroll över situationen och då finns det inte förutsättningar för oss att avbryta matchen, säger Mats Jonsson som representerade bortalaget Djurgården som säkerhetsansvarig.
Hammarby var hemmalag och arrangerade matchen. Enligt klubbens säkerhetsansvarige Göran Rickmer hade polisen som var med på matchmötet inte mandat att fatta beslut.
– Vi är arrangörer och vi är ansvariga för att ordningen ska fungera. Och då är det också vår sak att anta åtgärder och göra en bedömning om att spela vidare. Så egentligen så kan man säga att poliserna inte fyller någon funktion där.
Men flera personer från Noa, nationella operativa avdelningen, fanns på plats på matchen. Enligt sektionschef Per Engström uppmanade polisen Hammarby att tömma läktarna och när det inte skedde togs beslutet att dra tillbaka tillståndet för den offentliga tillställningen.
– Man nonchalerade mer eller mindre polisens uppmaningar. Djurgårdarna hade uppenbarligen inte visiterats på rätt sätt och kunde också vara maskerade, vilket är förbjudet, säger Per Engström till DN.
I ett pressmeddelande på måndagen skriver polisen att det vid ett tillfälle var öppen eld på läktaren.
– Polismyndighetens uppdrag handlar bland annat om att upprätthålla ordning och säkerhet, bedömningen i går var att säkerheten inte kunde garanteras, säger Noa-chefen Johan Olsson.
Göran Rickmer har en annan beskrivning.
Hans bedömning var att matchen skulle kunna återupptas, säger han. De supportrar som hade kastat så kallade bangers hade lämnat arenan närmast direkt, menar han.
– Dessutom gjorde vi massa förändringar för att flytta fram positionerna.
– Men sen kom polisen in på mötet. Jag ställde frågan till Polismyndigheten vad de ville att vi skulle göra. Och då sa man att ”det är inte vår sak att bestämma – det är upp till er – men ni ska garantera att ingenting händer framledes”. Vilket är en omöjlighet. Det kan ingen göra. Det är som att säga till Polismyndigheten att de ska garantera att det inte sker några brott framöver.
Ett par minuter senare hade tillståndet dragits in. Då uppstod enligt Rickmer nästa oenighet mellan polisen och Hammarby.
De flesta i publiken lämnade arenan, men flera hundra i Hammarbys klack stod kvar och sjöng om att de ville se Hammarby. ”Vi ska ingenstans”, sjöng de.
Polisen ansåg att det var Hammarby som skulle utrymma arenan, men enligt Hammarby är det polisens ansvar när den offentliga tillställningen upplöses.
– I min värld är det Polismyndigheten som tar över ansvaret. I deras värld så hade de en egen tolkning som jag aldrig förstod. Då sade vi att då väntar vi bara, säger Göran Rickmer.
– Vi har ju personal som jobbar utifrån en tillståndsgivning. Om du tar bort den tillståndsgivningen, då har de ingenting att jobba utifrån. Det har med lagen och juridiken att göra.
Efter nästan två timmar beslutades att matchen skulle återupptas dagen efter.
Hans Larsson, Svenska fotbollförbundets matchdelegat, vill på måndagen inte kommentera söndagens händelser.
Den sista dryga kvarten av derbyt spelas klockan 14 på måndagen. Lagen kliver ut inför tomma läktare i ställningen 2–0 till Hammarby.
Läs mer:
Johan Esk: Om Djurgården vänder – då har svensk fotboll ett riktigt kaos
Polisen slår tillbaka mot klubbarnas kritik
Stockholmsderbyt avbrutet – spelas inte klart på söndagen