USA:s 47:e president skryter om att vara affärsuppgörelsernas mästare. Kina, Nato, Kanadas självständighet, krigen i Ukraina och Gaza – allt detta ser han i termer av ekonomiska nollsummespel med vinnare och förlorare.
Någon vill ”råna” USA, andra vill åka snålskjuts. Alla är ”otacksamma”.
Och precis som på 1980-talets fastighetsmarknad i New York är Trump ständigt på jakt efter en deal. En affärsuppgörelse som gynnar honom själv, läs USA.
Då, för 40 år sedan, var det demonadvokaten Roy Cohn som hjälpte honom att pressa politiker, fackförbund och andra som satte hinder i vägen. I dag handlar det om att hota fientliga och allierade länder med förödande tullkrig, och i vissa fall med riktigt krig.
Trump har ju världens största ekonomi och krigsmakt i ryggen.
Danmark ska ge ifrån sig Grönland med alla dess underjordiska rikedomar. Panama ska släppa kontrollen över sin kanal. Ukraina ska dela med sig av sina mineralfyndigheter, kanske till och med Europas största kärnkraftverk. Gaza ska rivas, avbefolkas och byggas om till en lyxresort.
Annars…
Inget av de länder Trump ger sig på har något att sätta emot USA rent militärt. Även ekonomiskt är de dvärgar jämfört med den amerikanske jätten.
Men det är inte konstigt om vissa utländska ledare börjar tänka i samma banor som Trump. Att de funderar över vad de har som USA inte har.
Värdefulla tillgångar kan användas på olika sätt i en förhandling. Man kan erbjuda dem som betalning för något, eller så kan man höja priset på dem – eller rent av hota att behålla dem för sig själv.
EU slog tillbaka i handelskriget med hot om höjda tullar på utvalda produkter som bourbon och motorcyklar. Kanada hotade att stoppa leveranser av elektricitet till flera amerikanska delstater.
Samtidigt har Ukraina visat sig oväntat villigt att dela med sig av olja, gas och mineraler som utvinns efter en eventuell fred till USA. Nu har, enligt Financial Times, också kärnkraftverket i Zaporizjzja – Europas största som ockuperas av ryska styrkor – kastats in i förhandlingarna.
Inget avtal är påskrivet än, men blir det av så kan det ses som en deal Ukraina kan leva med för att se till att USA inte låter landet kollapsa helt – om inte annat så av ekonomiskt egenintresse.
I Danmarks fall handlar det om en ekonomi som är ungefär en sextiondel av USA:s. Ändå har landet flera trumfkort på hand.
Det danska fraktföretaget Maersk är världens näst största och verksamt i de flesta av USA:s storhamnar. De danska bantningspreparaten Ozempic och Wegovy gör enorma vinster på USA-marknaden där efterfrågan tycks vara omättlig.
Danmark har också Lego, världens största leksaksproducent, och en stor jordbrukssektor som bland annat producerar ägg – en bristvara i dagens USA som har blivit symbol för höga matpriser.
Vad händer om Danmark inför en femdubbling av priset på Ozempic för amerikanska kunder? Eller om Maersk säger upp kontrakt för transporter till amerikanska hamnar?
Ett stopp för leveranser av Legobyggen? Eller att man säger nej till det amerikanska jordbruksdepartementets begäran härom veckan att sälja mer ägg?
Skulle detta kunna vara ett sätt att få Trump att hålla tassarna borta från Grönland? Troligen inte. Men sådana åtgärder är ett språk han förstår.
Man kan också tänka sig det omvända, att Trump kräver att Novo Nordisk – som har rätten till Ozempic – säljer ut en stor andel till amerikanska intressen. Eller en liknande affär med privatägda Maersk.
Då skulle han kunna presentera sig och USA som ”vinnare” även om Grönland förblev danskt.
Allt detta är naturligtvis spekulationer. Men bara att de förekommer är ett tecken på hur Donald Trumps ”transaktionella” utrikespolitik håller på att förändra världen.
I stället för samarbete, diplomati och ömsesidigt gynnsam handel blir umgänget mellan länder ett spel, där var och en försöker trumfa igenom sin vilja på andras bekostnad.
Inget land förutsätts agera utifrån principer, som att främja demokrati och nedrustning eller bekämpa sjukdomar och fattigdom. Bara efter strikt egenintresse.
Allt har ett pris. Och den starkaste vinner.
Läs mer:
På Grönland växer rädslan för USA: ”De kan göra vad som helst”
Experter: Svalbard kan hotas i rysk ”deal” med USA
Niklas Orrenius: Ryssland stal Europas största kärnkraftverk – nu vill USA ha det