Det finns 2 000 kommunala vattenverk och närmare 3 000 privata vattenverk i olika storlek i Sverige. De större verken är en del i ett system som ofta renar vatten från en sjö som dricksvatten och har mindre vattenverk för att ta upp grundvatten som reserv.
Systemet är sårbart på många punkter. Stora vattenledningar kan förstöras så att människor inte får något vatten i kranarna.
Dricksvattenproducenterna kan bli utsatta för spioneri. En främmande makt kan försöka att hota, värva eller påverka personalen att lämna ut känslig information som kan användas för sabotage.
Vattenverken styrs genom IT-system. Cyberattacker kan slå ut eller påverka styrsystemen i ytvattenverken, till exempel genom att minska mängden dricksvatten som produceras eller öka inblandningen av kemikalier som lut, vilket gör vattnet otjänligt.
En vattentäkt kan också medvetet förgiftas eller förorenas med till exempel diesel eller bakterier.
Vattenreservoarerna, som ofta är byggda som torn, är utsatta för inbrott, stölder och skadegörelse. Genom ett inbrott kan bakterier eller gifter i värsta fall spridas i en vattenreservoar. Vid ett inbrott i vattentorn kan vattnet därför inte användas förrän det blivit noggrant undersökt. Då uppmanas hushållen att koka sitt vatten.
Avloppsverken är också en del av vattenförsörjningen. Fungerar inte de som de ska kan en vattentäkt förorenas. Ett sabotage av vatten- och avloppssystemet kan göra att människors toaletter inte går att spola i.
Invånarna i staden kan bli utsatta för påverkanskampanjer och desinformation. Människor kan till exempel luras att tro att dricksvattnet är farligt att dricka, trots att det inte är det. Det kan skapa oro och panik.
Läs också: Ökat hot mot svenskt dricksvatten – brott mer än var femte dag