Den som är missnöjd med köp av en vara eller tjänst och inte kan få rätt hos säljaren kan anmäla ett ärende till Allmänna reklamationsnämnden, ARN.
Vissa krav måste vara uppfyllda för att myndigheten ska ta upp ärendet. Bland annat måste det som köparen begär vara av ett visst värde. Köparen måste också ha försökt få rätt hos säljaren först för att myndigheten ska ta upp fallet.
Förra året kom det in 25 685 anmälningar till myndigheten. En minskning mot 2023 då det var 32 303.
Det skiljer mellan könen hur många som anmäler och vilka kategorier som är vanligast bland kvinnor och män, visar ARN:s årliga statistik.
Männen anmäler mest. De stod för 58 procent av de anmälningar som kom in. För kvinnor var siffran 42 procent. Den här skillnaden har synts tidigare år också.
– Det finns en bestämmelse sedan 2019 i vår instruktion som säger att vi ska redovisa statistik uppdelat på kön och ålder, säger Hanna Björkman, presskontakt på ARN.
Mest klagade svenskarna i kategorin Motor och här är det männen som är aktivast. Av 5 556 anmälningar stod männen för 72 procent. I motor handlar det främst om bilköp där köpare och säljare inte kommit överens.
Näst mest anmälningar gäller kategorin allmänt.
– En vanlig sak sak här är flytt och städning, det handlar ofta om tjänster och köp som inte passar in i övriga kategorier, säger Hanna Björkman.
Även här är männen i majoritet. Likadant med klagomål på banker.
– Det som ökat sedan några år tillbaka är när man blivit av med pengar, till exempel genom bedrägeri, där anmälaren gjort gällande obehöriga transaktioner och riktat krav på sin bank, berättar Hanna Björkman.
För anmälningar om kläder, möbler och skor är det kvinnor som anmäler mest. Här ligger andelen kring 60 procent för kvinnorna.
På ARN har man inte gjort någon analys om varför det skiljer i andelen anmälningar på olika områden.
Agneta Herlitz, professor i psykologi, som forskat på könsskillnader, konstaterar att det är könstypiska intressen som styr anmälningarna. Män är mer intresserade av motorer, elektronik, el, båt, bank och kvinnor mer intresserade av kläder, skor, möbler, och tvätt.
– Det finns ganska stora könsskillnader i intresse. Män visar ett större intresse än kvinnor för saker, medan kvinnor är mer intresserade av människor än vad män är. Att dessa skillnader finns är väl belagt även om det är oklart varför, förklarar hon.
Att männen är flitigare anmälare tror Agneta Herlitz kan bero på att män strider mer än kvinnor och därmed är mer benägen att ta en konflikt mot en upplevd felaktighet.
– Det är också väl känt att män ofta är mer aggressiva, även om dessa skillnader inte alltid behöver vara så stora, säger hon.
– Inom båda dessa områden, kan man se att dessa skillnader finns under hela livet och i de flesta länder där man har tittat på det. Även om mäns aggressivitet avtar i högre ålder, konstaterar Agneta Herlitz.
Läs mer:
Bröllopsfotograf krävs på återbetalning
Sjuåring köpte mobilspel för 21 000 kronor