Det är framför allt kring julen 2025 som det finns fina möjligheter för en lång semester för den som planerar rätt. I fall juletid känns för avlägset går det även att få tio dagars ledigt med fyra semesterdagar kring påsk – eller en veckas ledighet med tre semesterdagar kring första maj alternativt Kristi himmelfärd.
Påsk: Ta ledigt fyra dagar – var ledig tio
Skärtorsdagen äger rum den 17 april i år. Därefter väntar en långhelg på fyra dagar – för den som inte tar något extra ledigt. Den som däremot väljer att ta ut fyra semesterdagar antingen före eller efter påsk för totalt tio dagars ledigt, antingen 12–21 april, eller 18–27 april. Det går också att ta ledigt en dag, på skärtorsdagen eller på tisdagen den 22 april, och vara ledig i fem dagar.
Första maj: Ta ledigt en dag – var ledigt fyra
I år infaller första maj på en torsdag. Om man tar ledigt fredagen får kan man alltså ha fredagsmys redan på onsdagskvällen – med fyra dagars skön ledighet framför sig. I fall din arbetsgivare bjuder på ledig klämdag den 2 maj räcker det med tre semesterdagar för att få en hel vecka.
Kristi himmelfärd: Ta ledigt en dag – få ledigt fyra
Precis som första maj infaller Kristi himmelsfärds dag på en torsdag, vilket innebär att det räcker att ta ledigt en dag – fredagen den 30 maj – för att vara ledig torsdag–söndag.
Nationaldagen: Ta ledigt en dag – var ledig fyra
Nationaldagen den 6 juni 2025 är en fredag. Ta ledigt antingen torsdagen den 5 eller måndagen den 9 för att vara ledig i fyra dagar.
Jul och nyår – Ta ledigt sex dagar – var ledig 18
Jul och nyår om ett knappt år är en riktig lyckoträff för alla som vill ha en lång ledighet. Ta ledigt den 22, 23, 29, 30 december samt 2 januari – och var ledig i totalt 16 dagar. Från 20 december till 4 januari. Tar du även semester måndagen den 5 januari 2026 får du totalt 18 dagar ledigt, tack vare trettondagen den 6 januari.
Ett annat alternativ är att nöja sig med att ta ut semester 22 och 23 december, och få totalt nio dagar ledigt.
Fakta.Alla röda dagar och helgaftnar 2025
Röda dagar räknas som helgdagar och är enligt lag arbetsfria. Helgaftnar – som skärtorsdagen – ser olika ut på olika arbetsplatser. Vissa är lediga, andra har halvdag, medan en del andra jobbar som vanligt.
1 januari. Nyårsdagen (onsdag)
6 januari. Trettondagen (måndag)
18 april. Långfredagen (fredag)
20 april. Påskdagen (söndag)
21 april. Annandag påsk (måndag)
1 maj. Första maj (torsdag)
29 maj. Kristi himmelsfärds dag (torsdag)
6 juni. Sveriges nationaldag (fredag)
21 juni. Midsommardagen (lördag)
1 november. Alla helgons dag (lördag)
24 december. Julafton (onsdag)
25 december. Juldagen (torsdag)
26 december. Annandag jul (fredag)
31 december. Nyårsafton (onsdag)
1 januari 2026. Nyårsdagen (torsdag)