Ålder den viktigaste faktorn
Fler väntar länge med att skaffa barn. Svenska mammor blir allt äldre. Samtidigt är kvinnans ålder den viktigaste faktorn när det kommer till möjligheten att bli gravid med egna ägg.
Färre och åldrande ägg
Att kvinnors fertilitet sjunker med åldern beror både på färre antal ägg och att äggen får sämre kvalitet. Här finns stora individuella skillnader, men för de flesta dalar fertiliteten vid 35 för att sedan sjunka mer rejält efter 38 års ålder.
Alla ägg är inte livsdugliga
Vid 25 års ålder är kvinnans fertilitet som bäst. Men även då är i genomsnitt endast var tredje ägg som släpper från äggstockarna av tillräckligt hög kvalitet för att kunna utvecklas till ett barn, med individuella skillnader. Med åldern tappar allt fler ägg i kvalitet. Risken för kromosomavvikelser ökar. Samtidigt minskar äggens förmåga att producera energi som bland annat krävs för en normal embryoutveckling.
Människan – ett av de minst fertila djuren
Hos exempelvis möss och råttor är nästan 100 procent av alla ägg i honans äggstockar befruktningsdugliga. Kvinnor har färre fungerande ägg och en fertil period som avslutas mitt i livet. Det vill säga med klimakteriet. Äggstockarna är det organ som åldras snabbast.
Ingen vet varför naturen har lagt upp det så. Men det finns teorier om att evolutionen sett till att människor ska få en lagom stor mängd avkommor. Att vi inte skulle klara av att ha så många barn som exempelvis gnagare.
Mycket krävs för att det ska bli ett barn
Allt fler söker hjälp hos vården för att bli gravida. För att lyckas med IVF, det vill säga befruktning utanför livmodern, är kvinnans ålder den viktigaste faktorn. Även mannens ålder har betydelse men i betydligt mindre grad eftersom spermier inte åldras som äggen gör utan kontinuerligt nybildas i testiklarna.
Både män och kvinnors fertilitet påverkas negativt av bland annat rökning, fetma och olika miljöfaktorer som luftföroreningar och hormonstörande ämnen. Medicinska behandlingar som cellgifter kan också försämra fertiliteten.
Källa: Faktaunderlaget har tagits fram med hjälp av Pauliina Damdimopoulou, docent i endokrin fysiologi vid Karolinska institutet.