Utsträckta på en gräsmatta vid ett sommarhus utanför Varberg sitter medarbetare på företaget Nudgd. Just nu är de på konferens, men för flera av dem är skillnaden mot en vanlig arbetsdag inte särskilt stor.
– Jag har suttit och jobbat på många konstiga ställen. På stranden eller andra platser i naturen. Våra hjärnor mår bra av det, säger Katharina Paoli Bunat, vd och grundare.
Nudgd jobbar med att ”nudga” företag och kommuner, det vill säga knuffa i rätt riktning, så att de gör mer hållbara val.
Eftersom företaget inte har något huvudkontor, arbetar man i första hand på distans – hemma eller på kontorskollektiv. Medarbetare uppmanas att utforma sin arbetsdag efter sina egna behov och gå ut så mycket som möjligt.
Ola Rynge, medgrundare och teknisk chef på företaget, tar exempelvis inga videomöten förrän klockan 9:30.
– Jag brukar komma igång någonstans vid 6-tiden på morgonen, kolla mejlen och göra lite administration. Sedan går jag med min dotter till skolan och när jag lämnat henne fortsätter jag bara gå.
Han har tre slingor som han varvar mellan, beroende på väder – på 7, 14 och 21 kilometer. Under tiden ringer han säljsamtal.
– Jag tycker att jag fokuserar bättre när jag är ute och rör på mig. Och så behöver inte jag gå till gymmet efter jobbet. På det sättet får jag mer tid med mina barn när jag är ledig, säger han.
Katharina Paoli Bunat skrattar.
– Nu inser jag att du och jag har olika motivation till att jobba utomhus. Du har din fritid, att hålla igång fysiskt och fokus. Och för mig är det för att det är mentalt lugnande, säger hon.
Vanligtvis sitter hon på sin balkong i stan, på altanen i sommarhuset eller på en bänk i en park.
– Väldigt mycket av min arbetsvardag går ut på problemlösning. Mitt säkraste kort när jag kör fast är att gå och ta ett dopp i havet. Det löser de flesta av knutarna, säger hon.
Ivar Ullstad, digital designer på företaget, nickar. Han är uppvuxen med datorer och har som barn tillbringat mycket tid på sitt rum, framför en skärm.
Det var när han träffade Ola och Katharina som han blev såld på utearbete, berättar han.
– Mitt arbete är kreativt och det är svårt att få idéer när man sitter vid datorn. När jag bodde i Spanien hade jag tillgång till en takterrass och det var ingen kund som reagerade negativt på jag kopplade upp mig därifrån. Det blev i stället en naturlig isbrytare, säger han.
Men vädret då? Inga problem, tycker trion. Det går att sitta under ett parasoll, eller gå med paraply i regn.
– Värme kan vara svårare att hantera än kyla. Man kan alltid ta på sig mer kläder, säger Ola Rynge.
Charlotte Petersson Troije undervisar och forskar inom ledarskap och organisation vid Malmö universitet. I våras disputerade hon med en avhandling om utomhuskontorsarbete vid Mälardalens universitet.
Det hela började med en aha-upplevelse en junidag 2010. Efter en konferensdag tog hon en promenad med sina kollegor. De pratade om jobbet men samtalet var helt annorlunda jämfört med de som de brukar ha i mötesrummen.
– Det var jätteenergiskt och dynamiskt. Jag såg mig om och tänkte: Vad är det som händer? Då slog det mig: vi är utomhus. Och nästan direkt därefter kom tanken: vi är i rörelse. Varför gör vi inte såhär till vardags?
Mycket av hennes arbete sedan dess har kretsat kring temat kontorsarbete utomhus.
– Den här typen av jobb ställer höga krav på våra kognitiva funktioner. Vi behöver klara av att söka information, komma ihåg saker, lösa problem, planera och strukturera. Det utmanar våra hjärnor och frågan är om vi förstår att vi behöver återhämtning under arbetsdagen, säger hon.
Under arbetet med sin avhandling har hon intervjuat personer som har utvecklat en vana att ta med sitt arbete ut. Avhandlingen bygger också på ett tvåårigt projekt som hon drev tillsammans med Malmö stad, som gick ut på att identifiera, testa och utvärdera olika former av utomhusarbete.
– Det var många som i början av den här processen hade farhågor kring att bli distraherade. Men för de flesta har det visat sig vara precis tvärtom. Man blir mer distraherad av allt som sker inne på kontoret och på skärmen. Att ta arbetet med sig ut kan vara en möjlighet att tänka hela tankar ut, säger hon.
Utomhusarbete kan enligt henne vara så kallade ”walk-and-talks”, och andra former av utomhusmöten, men hon trycker också på vikten av att gå ut själv. Det kan handla om att sätta sig ute och göra samma saker som man hade gjort inomhus eller bara ta en promenad och tänka.
– Det väcker frågan om vad som räknas som arbete. Att ta en promenad betraktas ofta per automatik som en paus. Om jag går ut och planerar mitt undervisningspass, varför ska det inte räknas för att jag går och tänker? Men däremot räknas det om jag sitter framför datorn och tänker?
Några positiva aspekter av utomhusarbete som Charlotte Petersson Troije noterat i sin forskning är bättre återhämtning från stress, mer energi, mindre ältande och ett positivt sinnestillstånd. Hon pekar också på att utevistelsen kan hjälpa oss att fokusera bättre och vara kreativa.
Men tröskeln till utekontoret kan ändå vara hög för många.
– Även för de som har upptäckt att det här funkar bra så är det mycket som håller en fast inne. Det är dels ett slags navelsträng till datorn. Och dels också synen på hur vi är när vi är duktiga, professionella och ambitiösa. Kan man vara det trots att man sitter på en bänk med sol i ansiktet?
Enligt henne behövs här en läroprocess, helst ihop med kollegor och arbetsgivare.
– Det handlar om att förändra normerna på arbetsplatsen, men också tillsammans fundera och hitta platser för att mötas och slå sig ner, samt stråk som funkar och är trygga.
Många jobbar på arbetsplatser som de inte kan lämna, hur tänker du kring det?
– Jag vill gärna forska vidare på vad man kan göra med yrken som är mer platsberoende. Det kan handla om möten som man skulle kunna ta utomhus eller om att lyfta ut verksamheten ibland. Med tanke på hur mycket positivt som finns att hämta där ute så borde det vara en rättighet för alla att få komma ut under arbetsdagen.
Utanför Varberg avslutar företaget Nudgd sin dag i en liten vik, eller som Katharina Paoli Bunat kallar det ”konferensrummet Havet”.
– Att jobba utomhus behöver inte innebära att man sätter sig på en stubbe i skogen det första man gör. Det kan räcka att byta miljö från kontorsmiljön. I dag finns det en massa tekniska prylar som underlättar. Det handlar om att våga ta steget ut och testa sig fram, säger hon.
Fakta.Så kan du ta kontorsarbetet utomhus
Walk&talk
Att ta ett samtal på gående fot kan bidra till att komma bort ifrån hierarkier som råder i arbetsrummen och skapa en mer öppen dialog.
UteMöte
Även större och mer formella möten går att hålla utomhus. Det kan kräva lite planering att hitta bra ställen att samlas på och det kan vara bra att informera mötesdeltagarna i förväg så att de kan klä sig för utevistelse.
UteKontor
Dra nytta av de dagar som vädret tillåter att man jobbar utomhus och sitt ute och jobba, åtminstone en kortare stund. För arbete med dator krävs ofta både en bra skärm och solskydd, så varför inte börja med att
identifiera sådant som kan göras utan den?
Ut&läs
Du kanske har en rapport att läsa eller anteckningar att gå igenom, som du kan ta med dig ut.
TankeGång
Att ge sig ut och gå kan ha olika syften, som att reflektera, planera, låta sig inspireras, utveckla idéer och lösa problem. Hjärnan stimuleras när du rör på dig.
Ut&Lär
Vi har vant oss vid att hitta den information vi behöver på nätet. Men ibland kan det vara bra att gå ut och uppleva saker ”i verkligheten” för att lära sig något på djupet.
PopUt
Kan delar av arbetet lyftas ut? Att synas ute för att ge rådgivning, information eller skapa dialog kan vara ett bra sätt att nå ut till och möta
människor där de är.
Hit&Dit
Har du behov av att ta dig till olika platser under arbetstid och möjlighet att göra det med cykel eller till fots, så får du återhämtning, stimulans och dessutom lite vardagsmotion.
UtePaus
Vare sig du jobbar ute eller inne så behöver hjärnan en chans att återhämta sig från tankearbetets utmaningar och digitala frestelser.
Källa: STICK UT, projekt i Malmö stad för ett mer hållbart arbetsliv.
Fakta.Så kan du sänka tröskeln till utekontoret
Förenkla. Ha en liten korg med skärmskydd, solkräm, myggmedel, paraply och ett portabelt datorställ som man kan ha i knät och ett extra batteri lättillgängligt i receptionen så alla lätt kan ta med sig för att underlätta ett möte utomhus.
Trusted messengers. Intervjua en medarbetare som redan jobbar utomhus om hur hen gör som inspirerande exempel.
Visa på en ny social norm. Små uppmanande skyltar eller meddelanden på intranätet som till exempel säger ”Visste du att 7 av 10 av dina kollegor jobbar utomhus minst en gång i veckan” kan få fler att våga ta steget och testa. Se till att siffrorna är korrekta så det upplevs trovärdigt.
Källa: Katharina Paoli Bunat från företaget Nudgd