Den nationella säkerhetsrådgivaren Henrik Landerholm är en av statsminister Ulf Kristerssons närmaste medarbetare. Hans kansli på statsrådsberedningen hanterar mycket känsliga uppgifter, bland annat från underrättelsetjänster.
I mitten av mars 2023 glömde han fyra sekretessbelagda handlingar i ett låst skåp på Gällöfsta kursgård, nordväst om Stockholm.
”Dokumentet hittades och hämtades av en av mina medarbetare”, har Henrik Landerholm tidigare skrivit i sociala medier. Men på uppföljande frågor har säkerhetsrådgivaren – med hänvisning till sekretess – inte velat precisera vem som egentligen hittade de känsliga handlingarna.
Nu kan DN, utifrån källuppgifter, avslöja nya detaljer om säkerhetsincidenten. Det var inte Regeringskansliets medarbetare som hittade handlingarna utan personal som städade på Gällöfsta.
Efter fyndet informerades Regeringskansliet. Hur lång tid det dröjde innan larmet kom eller när handlingarna sedan hämtades av Henrik Landerholms medarbetare är inte känt. Gällöfstas ledning har avböjt att svara på frågor om händelsen.
Henrik Landerholm har uppgett han ”omedelbart”, via en medarbetare, informerade Regeringskansliets säkerhetsavdelning om incidenten, utan att specificera hur lång tid det dröjde. Skadebedömningen, som nästan helt är sekretessbelagd med hänsyn till Sveriges säkerhet, är daterad den 21 mars 2023 – en vecka efter att handlingarna glömdes kvar.
Åtminstone en av handlingarna som säkerhetsrådgivaren glömde kvar var säkerhetsskyddsklassificerad. Det betyder att innehållet är så känsligt att det, om det röjs, kan medföra skada för Sveriges säkerhet.
I den hårt sekretessbelagda skadebedömningen finns enstaka meningar som inte maskats – bland annat en passage om särskilda regler för hantering av kvalificerat hemliga handlingar. Det är den högsta av fyra säkerhetsskyddsklasser som finns och används för uppgifter som, om de röjs, kan få ”synnerligen allvarlig” skada för Sveriges säkerhet.
Enligt DN:s uppgifter är ingen av handlingarna som glömdes kvar på kursgården klassad som kvalificerat hemlig – men frågorna kring händelsen bedöms som mycket känsliga på statsrådsberedningen.
De nya uppgifterna om att obehöriga hittade handlingarna lyfter samtidigt fram en av de mest centrala aspekterna i säkerhetsskyddslagstiftningen: att enbart behöriga ska få tillgång till skyddsvärd information. När en ”obehörig” person tar del av klassificerade handlingar anses uppgifterna vara röjda enligt experter DN har intervjuat.
– Det är allvarligt. Jag har under mina 40 år inom Försvarsmakten aldrig upplevt att en person på den här nivån uppvisat ett så undermåligt säkerhetsmedvetande. Att hålla uppsikt över säkerhetsskyddsklassificerade handlingar är en av de mest grundläggande bestämmelserna för hur man hanterar hemliga uppgifter, säger Lennart Ohlsson, tidigare chef för ÖB:s säkerhetskyddskontrollverksamhet på Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must).
DN har sökt statsminister Ulf Kristersson angående säkerhetsincidenten på Gällöfsta. Inför publiceringen tidigare i veckan avböjde han att ge en kommentar. Sedan i onsdags har hans presschef varken svarat på telefon eller sms.
DN har sökt Henrik Landerholm. Regeringskansliets presstjänst skriver i en kommentar: ”Vi går inte närmare in på omständigheterna kring händelsen då de är en del av den skadebedömning som Regeringskansliets säkerhetsorganisation har gjort och som omfattas av sekretess. Som ni vet ansågs det efter denna skadebedömning att inga ytterligare åtgärder behövde vidtas mot Henrik Landerholm utöver att samtal genomfördes.”
På fredagen begärde försvarsutskottets ordförande Peter Hultqvist (S) att Ulf Kristersson ska kallas till utskottet. Blir det verklighet är det enligt SVT första gången under den här mandatperioden som statsministern kallas till ett utskott.
Fakta.Detta har hänt.
• Den 5 december avslöjade DN att Henrik Landerholm handplockade en person till sitt kansli, utan att denne säkerhetsprövades för tjänsten. Hanteringen strider sannolikt mot säkerhetsskyddslagen, enligt experter – men Regeringskansliet anser att de följt regelverket.
• Den 10 december avslöjade DN att Henrik Landerholm själv varit inblandad i två säkerhetsincidenter. Han glömde sin mobil på Ungerns ambassad efter en middag i slutet av 2022 – enligt DN:s uppgifter låg den kvar över natten. I januari 2023 glömde han också en anteckningsbok på Sveriges Radio.
• Samma kväll berättade Henrik Landerholm på X att han också glömt ”ett dokument” i ett låst skåp på Gällöfsta kursgård i början av 2023:
Han skrev: ”Dokumentet hittades och hämtades av en av mina medarbetare”, och fortsatte: ”Även då informerade jag omedelbart Regeringskansliets säkerhetsavdelning. I fall som dessa görs regelmässigt en menbedömning. Efter ett samtal med säkerhetschefen så vidtogs avseende mig inga ytterligare åtgärder i anledning av detta.”
• Den 8 januari avslöjade DN att det var fyra sekretessbelagda handlingar som Henrik Landerholm glömde på Gällöfsta, efter en konferens i mars 2023. Åtminstone en av dessa handlingar är säkerhetsskyddsklassificerad vilket betyder att den innehåller uppgifter som, om de röjs, kan medföra skada för Sveriges säkerhet.
• Den 10 januari begärde försvarsutskottets ordförande Peter Hultqvist (S) att statsminister Ulf Kristersson (M) kallas till utskottet.