Moderaternas partisekreterare Karin Enström och Martin Borgs, biträdande partisekreterare, besökte Kalifornien och Nevada under valrörelsen. De positiva intryck som Martin Borgs tar med sig hem är att sakfrågorna åter tar mer plats i politiken.
– De viktigaste orsakerna till att amerikanerna gick och röstade var frågor som ekonomi, invandring och lag och ordning. De vi talade med tog alla upp sakfrågorna, säger han.
För Moderaternas del innebär det att partiet drar slutsatsen att man ska fortsätta fokusera på samhällsproblem och reformer, enligt Borgs.
– Vi kommer att tala sakfrågor, snarare än kulturkrig. Vi får se om socialdemokraterna drar samma slutsats.
Den negativa delen av valkampanjen – den hätska retoriken och uppenbara fientligheten mellan partierna – hoppas han slippa se i Sverige. Och han tror inte heller att svenska väljare vill ha det.
– Vi moderater har försökt stå för ett sansat samtalsklimat och talat om ”fler vuxna i rummet”. Det har inte alltid varit en lätt strategi. Vår lärdom av amerikanska valet är att försöka stå kvar vid det och inte öka polariseringen ytterligare, säger Martin Borgs.
Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin följde med valarbetare för Demokraterna i Pennsylvania. Han lyfter fram den stora gemenskapen och glädjen som fanns bland kampanjarbetarna när de knackade dörr eller besökte festivaler.
– Men där handlade det främst om att få folk att gå och rösta och att rösta mot Trump. Här hemma har vi mer fokus på varför man ska rösta på vår politik när vi knackar dörr, säger Tobias Baudin.
I förra riksdagsvalet utnämnde Socialdemokraterna ”den samlade högern” som huvudmotståndare. I EU-valet var det Sverigedemokraterna.
– Oavsett vem vi har som huvudmotståndare i nästa val så handlar det om att visa att vi har ett bättre alternativ.
Tobias Baudin lyfter fram att S-kongressen nästa år blir väldigt viktig för att visa på partiets nya riktning för Sverige.
– Det är på den politiken vi ska vinna valet.
Sverigedemokraten Tobias Andersson, ordförande för näringsutskottet, var bland annat i Florida och Georgia.
Hans slutsats är att Trump vann framför allt för att han hade tydligare svar på frågor om väljarnas tuffa ekonomi, medan Kamala Harris var otydlig.
– Det tror jag alla kan dra lärdom av – att bättre förstå väljarna och vilka utmaningar de har i sitt vardagsliv, säger han.
Tobias Andersson vill däremot inte ha det mycket negativa kampanjandet som finns i USA, såväl bland presidentkandidater som bland politiska företrädare på lokal nivå.
– Vi har redan sett i Socialdemokraternas taktik att Magdalena (Andersson) har låtit sig inspireras. Det tror jag vi ser mer av framöver, även om alla svenska partier säger att de vill se mindre av negativt kampanjande.
Faller inte du i samma fålla själv, när du nu talar om Magdalena Andersson i stället för om er sverigedemokrater?
– Jo, men vi har sett i den socialdemokratiska kommunikationen att den är slående negativ, svarar Tobias Andersson.
Läs mer: Svenska politiker vill lära av USA:s kampanjer: ”Aldrig sett att man lyckats”