Det är minst tre byar som i mars kontaktats av ett bolag som arrangerar skidresor med helikoptrar. Samebyarna har erbjudits ersättning, inför att en mycket hemlig grupp turister skulle anlända för att åka skidor i de svenska fjällen i april. Även ett norskt byalag har fått ett liknande erbjudande.
– Vi förstod att det var något speciellt. Arrangörerna var mycket angelägna om att vi skulle säga ja, trots att det här är inför kalvningssäsongen när vajorna är dräktiga och alla renar är mycket sköra efter en tuff vinter, säger en företrädare för en sameby.
Skidåkning med helikoptrar i orörda marker, så kallad heliskiing, har kritiseras bland annat av renägare för att förstöra natur och störa renarna – och frågan har lyfts av länsstyrelsen i Norrbotten till regeringen.
Enligt källor från flera samebyar så var planerna på just detta aprilbesök något utöver det vanliga.
Samebyarna, som använder helikoptrar i sin renskötsel, erbjöds av arrangören sex timmars nyttjande av helikopter – vilket motsvarar omkring 50 000 kronor.
Den 1 april anlände så en av de största existerande privata lyxyachter till norska Bodö – något som väckte uppståndelse i norsk media.
Den ägs nämligen av Mark Zuckerberg, vd för Facebook-bolaget Meta, som är en av världens rikaste personer. Han är en av miljardärerna som försökt närma sig USA:s president Donald Trump genom att bland annat donera pengar.
Zuckerbergs lyxyacht heter Launchpad, och han köpte den i fjol för 330 miljoner dollar. Båten är nästan 120 meter lång. Ombord finns utrymme för 26 gäster och 42 besättningsmedlemmar.
”Bland de utmärkande funktionerna finns ett privat ägardäck utomhus med jacuzzi, två certifierade helikopterplattor, pool med rörligt golv och en rymlig beach club”, skriver tillverkaren på sin hemsida.
I Bodö syntes också Zuckerbergs mindre ”försörjningsfartyg” Wingman, som ingick i köpet av Launchpad. Även Wingman är utrustad med helikopterplatta och helikopter.
Båda fartygen begav sig därefter norrut och i förra veckan anlände de till en liten kustnära by, Drag, i Nordnorge, där man enligt uppgifter till DN har hyrt ett hus för att bland annat kunna laga mat åt gästerna från båten.
– Det var flera helikoptrar på plats och en jävla massa folk. En stor operation, säger en källa till DN.
Det är därifrån som det omtvistade extremsportandet ska ha ägt rum. Helikoptrar ska ha rest över gränsen till Sverige för att släppa av gäster i de svenska fjällen för skidåkning på den orörda toppsnön. Enligt flera källor till DN ska yachternas egna helikoptrar ha använts. Dessutom åtminstone ytterligare en från en lokal entreprenör.
– Vi ser dem flyga härifrån varje dag, berättade en källa i norska Drag för DN i helgen.
En näringsidkare i området som tidigt fick frågan om att bidra till arrangemanget, berättar för DN att planen var att gruppen skulle komma med en stor yacht med egna helikoptrar och att de anlitat en schweizisk arrangör som mellanhand:
– Det var crème de la crème, inga vanliga miljonärer. De ville ha en trestjärnig kock med upp på fjället och de skulle flyga sina egna helikoptrar och ha med sig sina egna guider. Det kändes så skitnödigt. Inte meningsfullt. Vi tackade nej.
DN har inte kunnat bekräfta att Mark Zuckerberg själv var ombord på något av fartygen.
En företrädare för ett bolag som tackade ja sa inför besöket till DN:
– Vi har tystnadsplikt när det gäller kunden. Men helt ärligt så vet jag inte vem det är som ska åka skidor. Att det är någon prominent person möjligen, om de har råd att betala för allt det där. Men jag har ingen aning om vem eller vilka det är. Vi säljer en flygtjänst. Vi flyger en helikopter – det är en logistisk lösning kring det här evenemanget.
Det har ju varit motvillighet från samebyar som ni varit i kontakt med. Vad säger du om det?
– Samebyarna är väldigt viktiga kunder för oss också och vi har stadigvarande kontakt med dem. Det är en pågående dialog som sker kontinuerligt hela tiden.
Bolaget vill inte kommentera det faktum att arrangemanget sker i anslutning till kalvningsperioden.
En av byarna som erbjudits ersättning är Unna tjerusj sameby. De har – liksom övriga tillfrågade som DN har talat med – avböjt ersättningen. Ordförande Helena Omma:
– Min inställning är nej. Det finns ett ord på samiska som heter joavdelaš. Det betyder ungefär ”onyttigt”, saker som du ägnar dig åt helt i onödan. Och heliskiing är ju definitionen av joavdelaš, det finns ingen nytta i det här, säger hon.
– Det är klimatskadligt, det stör såväl renar som djurlivet och naturen i området och jag är helt emot att man använder naturen som en lekstuga. Naturen har ett egenvärde och egna rättigheter. I detta fall är det inte ens allmänhetens friluftsintresse som man tar till vara på – det är bara de rikaste människorna som har möjlighet att ägna sig åt sånt här.
Hur ser du på att arrangemanget verkar genomföras trots att ni och de andra samebyarna har sagt nej?
– Då har man ju frågat för att – om man har tur och vi säger ja – kunna säga att man gör det i samarbete med samebyarna. Så det är bara värt något om vi är positiva, annars struntar man i vad vi säger.
Både Launchpad och Wingman har korsat Atlanten för att inställa sig i de norska hamnarna, med mycket stora klimatutsläpp som följd. När livsstilssajten Luxury Launches i december beräknade de två fartygens utsläpp under de 10 månader då Zuckerberg dittills haft dem i sin ägo, kom man fram till att utsläppen uppgick till över tre miljoner liter, motsvarande 52 000 fulla tankar i en normalstor bil.
Klimatprofessor Johan Rockström är en av kritikerna till heliskiing. Det bör förbjudas, menar han.
– Mitt råd är att respektera den känsliga miljön man har förmånen att besöka och förstå att man kommit till planetens ”ground zero” när det gäller klimatförändringar. Temperaturen ökar två till tre gånger snabbare i polcirkeln, vilket orsakat tvära kast i snö- och isförhållanden som låser beten för renar, ändrar vegetationen och orsakar accelererad avsmältning av samtliga glaciärer, säger Johan Rockström till DN.
En renskötare som vill vara anonym säger till DN att det känns ironiskt att en grupp människor som använder privatjet, lyxyacht och helikoptrar tar sig runt jorden för att hitta de sista snöklädda bergen.
– Klimatförändringarna märks tydligt – det är ett extremt snöfattigt år och det kan leda till att man måste flytta renarna mot nordväst tidigare än vanligt.
Efter äventyret i svenska fjällen fortsätter Zuckerbergs lyxyachter mot Svalbard enligt hamnens ankomstlistor.
Under måndagen befann han sig i rätten i Washington DC för att försvara Metas köp av Instagram och Whatsapp, som enligt USA:s konkurrens- och konsumentskyddsmyndighet har skapat ett monopol.
DN har sökt Mark Zuckerberg genom Metas presstjänst.