Förra säsongen var ett ”mellanår” utan VM eller OS. Men för Sara Hector blev det karriärens bästa säsong i totala världscupen.
Den svenska alpinstjärnan slutade fyra i totalen och satte även personbästa som sexa i slalomcupen, efter att ha tagit karriärens första pallplats i sin ”andragren”. I paradgrenen storslalom, disciplinen där hon vann OS-guld 2022, var bara två åkare bättre i cupen.
Nu väntar traditionsenlig världscuppremiär i storslalom i Sölden (Österrike) i helgen.
Dit kommer stjärnan efter en försäsong som bland annat innehållit ett långt läger i Ushuaia på Sydamerikas spets.
Där har hon försökt hitta nycklar till att bli av med sin akilleshäl.
– I storslalomen har jag haft lite problem med mjukt underlag, säger Hector.
– För att utvecklas där tror jag att det är vissa delar i min åkning som jag behöver anpassa. En sådan stor del är tajmning, så nu har jag laborerat lite med det under försäsongen.
Man kan tro att den som har tävlat i världscupen i 15 år – och därtill är regerande olympisk mästare – skulle välja att köra vidare på beprövade koncept. Men redan i fjol lade Hector om sin teknik i samband med ett tränarbyte, och i år är det alltså ytterligare detaljer som studerats och justerats.
Sara Hector placerar ut mobiltelefoner och kaffekoppar som en storslalombana över konferensbordet på det kontor intill Hammarbybacken i Stockholm, där DN träffar henne inför vinterns säsong.
– Jag tror att jag kan vara något bra på spåren, säger hon och visar olika typer av svängar med ena handen genom ”banan”.
– Det handlar om när man ska böja skidorna.
– Har du ett väldigt hårt underlag kan du gå in och böja skidorna väldigt fort och radien blir väldigt mycket mindre. Då kan man gå en rakare linje mot nästa käpp. Men är det mjukt och man böjer skidorna väldigt fort så kommer snön inte att hålla emot så i stället hasar du, och det är ju också det som har varit mitt problem på till exempel världscupfinalen i våras och under VM året innan. Så det gäller att hitta den tajmningen. Det är små marginaler som gör jättestor skillnad.
Hur viktigt är det att känna att du fortfarande lär dig saker och kan utvecklas?
– Annars hade jag tyckt att det var tråkigt! Om jag inte gjorde det, utbrister Hector.
– Förra året, när vi fick ny coach (italienaren Walter Girardi), kom det tusen nya grejer vilket jag tyckte var jätteroligt. Det är inte alltid som jag bemästrar allt men jag har fått väldigt bra ”input” som jag jobbar med nu.
Du gjorde karriärens bästa säsong i totala världscupen. Kan man säga att fjolåret blev en nytändning?
– Det (teknikomläggningen) var väldigt motiverande, det måste jag säga, och det känner jag att det fortfarande är. Det är lyxigt att jobba med tränare som jag tycker om men jag trivdes väldigt bra med Pierre (tidigare tränaren Miniotti) också, var superledsen när han slutade och trodde aldrig att det skulle kunna bli så bra som det blev med Walter.
I storslalomen tog Sara Hector fyra pallplatser varav en seger förra säsongen. Men i vårens världscupfinal, på mjukt underlag i den kommande VM-orten Saalbach i Österrike, blev hon ”bara” tolva. Och i VM 2023, där det också var mjukt, slutade en krasslig Hector 13:e.
Har det här med mjukt underlag blivit ett spöke?
– Jag skulle inte säga att det är någon mental spärr men om man inte tror på sig själv lyckas man aldrig. Så någonstans måste man tro på sig själv.
– Min åkstil är att jag är väldigt duktig på att böja skidorna fort. Det är en av mina absoluta styrkor, att jag ofta är bra när man behöver använda mycket kraft. Så att nu jobba vidare med att bli lika bra även när det är andra underlag är ju en viktig del om man vill vara med och fajtas till exempel om en cup.
Är det målet?
– Nej, det är inte målet men jag drömmer om det, svarar Hector på ett för storslalomåkaren typiskt vis.
– Jag jobbar bara med målsättningar som jag kan påverka själv.
Nu väntar tre mästerskapsvintrar i rad. Men hon tar ett år i taget, säger 32-åriga Hector.
Vad blir viktigt mentalt i år?
– Mest att hålla mitt fokus, ha kul, må bra och sen jobba målmedvetet varje dag för att bli så bra jag bara kan. Det är bara ut och köra – lära sig nya saker varje dag så länge det varar.
Fakta.Sara Hectors fjolårssäsong
32-åringen gjorde 2023–24 karriärens bästa säsong i totala världscupen och slalomcupen, och sin näst bästa säsong i paradgrenen storslalom (där hon OS-guldåret 2022 nådde personbästa som cuptvåa).
Totala världscupen
1) Lara Gut-Behrami, Schweiz
2) Federica Brignone, Italien
3) Mikaela Shiffrin, USA
4) Sara Hector, Sverige
Storslalomcupen
1) Gut-Behrami
2) Brignone
3) Hector
Slalomcupen
1) Shiffrin
2) Lena Dürr, Tyskland
3) Petra Vlhova, Slovakien
4) Michelle Gisin, Schweiz
5) Anna Swenn-Larsson, Sverige
6) Hector
Fakta.Alpina datum att hålla koll på 2024–2025
Avser världscupen om inget annat anges:
26–27 oktober: Storslalompremiär i Sölden, Österrike (damer och herrar).
16–17 november: Slalompremiär i Levi, Finland (damer och herrar).
6–7 december: Fartpremiär i Beaver Creek, USA (herrar).
14–15 december: Fartpremiär i Beaver Creek, USA (damer).
4–16 februari: VM i Saalbach, Österrike.
8–9 mars: Hemmatävlingar i Åre, Sverige (slalom och storslalom, damer).
22–27 mars: Världscupfinaler i Sun Valley, USA.
Läs mer:
Framtidens åkning – gräs och skidhallar: ”Som en hockeyrink på sniskan”
Kristoffer Jakobsen kan missa lagtävlingen i VM – beräknas bli pappa samtidigt
Sara Hector: ”Situationen har varit pressad för åkare”
Tufft läge för alpin-Sverige – åkare måste betala uppemot 150 000 kronor för landslagsplats