Fakta.Syrah och shiraz
Syrah är en av världens mest planterade blå druvor. Storheten grundar sig i att den är lättodlad, tål varma klimat och har en aromatisk profil som sticker ut. Syrah och shiraz samma druvsort.
Chivite Finca Legardeta Single Vineyard Syrah 2020
Spanien, Navarra • 199 kr • 75 cl • 14,5 % • BS 52904 • 89/100
Betyg 5. Spännande och kraftfull syrahtolkning från karga förhållanden i närheten av Pamplona och Pyrenéerna. Här får druvan en mörkare och fylligare frukt, som tillsammans med lagring på fransk ek ger ett generöst vin kantat av peppar och mörk choklad. Publikt, lagringsdugligt och grillvänligt.
Reyneke Biodynamic Syrah 2020
Sydafrika, Stellenbosch • 199 kr • Eko • 75 cl • 13 % • BS 57831 • 88/100
Betyg 5. Biodynamiska producenten Reyneke har hög status både i hemlandet Sydafrika och internationellt. Deras instegs-syrah karaktäriseras av en vild doftmix bestående av rökt kött, boysenbär, violer, svartpeppar, stall och blåbärsris. Delvis något robust men varken tung eller varm. Lufta gärna på karaff och servera till älgfärsbiffar.
Andrew Murray Vineyards Syrah Tous les Jours 2020
USA, Kalifornien • 219 kr • 75 cl • 15 % • BS 2496 • 88/100
Betyg 5. Det soliga Kalifornien märks direkt vid första sniffen. Mogna blåbär, björnbär, salvia och kanel. Frukten är generös och varm, tanninerna mogna och avrundade. Samtidigt finns en välbehövlig syra och något pepprigt som ger vinet nerv. Drick bums till burgare, gärna tempererat till 16-17 grader. Nedsatt pris.
Delas Les Launes Crozes-Hermitage 2022
Frankrike, Rhônedalen • 219 kr • 12,5 % • SB 2800 • 88/100
Betyg 5. Långkörare i det fasta sortimentet som visar upp en elegant och delvis stram profil. Klassiska svala aromer som vitpeppar, viol och lätt rökta charkuterier. Smaken är precis på gränsen till gles men räddas upp av syror och tanniner som bäddar för mat. Gärna gräddig kycklinggryta med färsk timjan som rundar av strävheten och lyfter frukten. Finns även på halvflaska.
Spinifex Syrah 2019
Australien, Barossa Valley • 229 kr • 14,5 % • BS 58338 • 90/100
Betyg 5. Långt från de bombastiska och syltiga shirazvinerna som en gång i tiden satte Barossa på kartan, hittar vi Spinifex. Här möts vi av ett betydligt mer nyanserat och läskande exempel på druvan syrah, mot en fond av färsk blå frukt, lavendel, mint och plommon. Vissa mognadstoner gör sig påminda och mjukar upp helheten. Gott till lågtempad rostbiff med rotfrukter.
Yann Chave Crozes-Hermitage 2022
Frankrike, Rhônedalen • 239 kr • 75 cl • 13,5 % • TS 95017 • 87/100
Betyg 4. Återkommande tillfällig lansering som brukar bocka av de tydligaste aromerna i svalodlad syrah. Peppar, violer, rökt korv och björnbärsfrukt med röda stick. Medelfylligt och relativ elegant. Hade gärna fått vara lite längre i eftersmaken men elegansen uppskattas. In med lasagnen!
Vasse Felix Syrah 2021
Australien, Margaret River • 249 kr • 14 % • BS 54113 • 88/100
Betyg 4. Margaret River är kanske mest känt för sina fruktdrivna viner på cabernet sauvignon. På något sätt känns det som att den blå frukten även går att hitta i traktens syrahviner. Här samsas blåbär, björnbär och cassis med plommon, peppar och fatkrydda. Ett fint anslag i frukten som landar torrt med visst tanningrepp. Testa till kåldolmar och svartvinbärsgelé.
Craven Syrah 2023
Sydafrika, Stellenbosch • 249 kr • 75 cl • 13 % • BS 70748 • 88/100
Betyg 4. Avskalad tolkning av syrah som skördades tidigt och sedan pressades som hela klasar. Resultatet är ett elegant och friskt vin med mycket parfym som för tanken till kryddskåpet. Kanel, kardemumma och lagerblad ligger som ett filter över den nedtonade röda frukten. Ett vin som absolut kan lagras ett par år till eller öppnas på studs till lammstek med örtsmör.
E. Guigal Crozes-Hermitage 2021
Frankrike, Rhônedalen • 259 kr • 75 cl • 13 % • BS 78977 • 90/100
Betyg 5. Välgjort i klassisk stil där den svala årgången märks tydligt. Frukten har högre florala frekvenser, syrorna är pigga och alkoholhalten är modest. Snabbheten till trots blir vinet inte glest, snarare lite stramt och matvänligt till charkuterier. Ett skolboksexempel på syrah från norra Rhônedalen och området Crozes-Hermitage.
Mullineux Syrah 2021
Sydafrika, Swartland • 299 kr • 75 cl • 14 % • BS 74510 • 88/100
Betyg 4. Rund och bjussig syrah med en aromatisk blandning av björnbär, blåbär, lavendel, svartpeppar och ett stänk muskot. Doftmässigt tänker jag norra Rhônedalen, smakmässigt desto mer värme och knuff i frukten utan att bli överextraherat. Ett vin som ropar efter wraps med pulled pork, bönor och picklad rödlök. Släpps 11 nov.
Wolf & Woman Glen Frank 2023
Sydafrika, Darling • 359 kr • 75 cl • 13 % • BS 70116 • 89/100
Betyg 4. Spännande syrah från kustnära vingård med granitjordmån. Mörk och sval inramning med blå frukt, peppar och något elegant floralt som vilar över helheten. Bra koncentration i frukten utan att blir tung. Lagring på stora ekfat bidrar med transparens och fin parfym. Lagra gärna ett par år eller drick i bourgognekupa till zucchini- och blomkålssoppa.
Boekenhoutskloof Syrah 2020
Sydafrika, Swartland • 399 kr • 75 cl • 14 % • BS 79374 • 91/100
Betyg 5. Supersnygg och detaljerad syrah som görs på druvor från vingården med vackra namnet Porseleinberg. Drygt hälften av druvorna pressas som hela klasar för att ge mer struktur åt vinet. I glaset generös frukt med aromer av mörka körsbär, björnbär, choklad och peppar. Silkig textur men också tanninstruktur som gärna träffar oxsvansgryta med trattkantareller.
Läs mer: Maten som är en superkombo med shiraz
Fakta.Bedömningssystem
Alla drycker på listorna bedöms dels ur prisvärdhetssynvinkel (DN-betyg 1–5), dels ur strikt kvalitetssynvinkel (upp till 100 poäng).
Betyg:
5 = stark rekommendation.
4 = bra köp.
3 = prisvärt.
2 = felfritt.
1 = undvik.
Definition kvalitetspoäng:
91–100 poäng = världsklass.
81–90 poäng = minnesvärt.
71–80 poäng = väl godkänt.
61–70 poäng = godkänt.
50–60 poäng = underkänt.
Förkortningar:
SB: Systembolagets ordinarie sortiment.
BS: Beställningssortiment.
TS: Tillfälligt sortiment.
LS: Lokalt sortiment.
Läs mer om dryck
Vill du ha mera tips på mat, dryck och krogar? Eller dela med dig av egna tankar och favoriter? Gå med i DN:s Facebookgrupp Snacka om mat och krog!