Det går allt fortare i de svenska utförsbackarna. Dessutom svängs det annorlunda än tidigare. Förr höll sig folk till fallinjen – i dag sveper många nerför i ömsom stora, ömsom små carvingsvängar.
Inför årets säsong införde SLAO, svenska skidanläggningars branschorganisation en ny regel: det är inte längre tillåtet att åka utför med ett barn i bärsele eller bärstol på ryggen eller på magen.
– Tänker man efter är det logiskt. Med ett barn på ryggen ökar riskerna rejält för barnet. Du kan bli påkörd eller ramla själv, hur säker du än uppfattar att du själv är på skidorna, säger Magnus Noppa.
Det finns dock ingen statistik på hur många eventuella olyckor eller skador som uppkommit där barn suttit på sina föräldrars ryggar.
– Vi tycker inte det behövs någon statistik, det handlar om att förebygga olyckor. Min upplevelse är att 99 procent av alla anser att förbudet är bra, säger Magnus Noppa.
Innan den nya regeln infördes fanns det en stark rekommendation att man inte bör ha barn i olika bärselar. Vissa anläggningar har haft egenutfärdade förbud – som till exempel I Kläppen, Stöten och Lofsdalen.
– Det var dags att fatta ett beslut som gäller överallt, konstaterar Magnus Noppa.
Han har varit länge i branschen och sett det mesta. För 15-20 år sedan var det inte ovanligt att föräldrar med spädbarn dök upp i såväl röda som svarta backar.
– Men saker har förändrats. Det är trängre i backarna nu och det går definitivt mycket fortare. Att tro att man kan ha egen kontroll över vad som händer är att han en övertro på sin egen förmåga, säger Magnus Noppa.
Enligt honom är det en ytterst liten klick skidåkare som anser att förbudet förstör för familjer att ”umgås”. I år känner han bara till ett fall där en person blivit tillsagd – redan innan personen i fråga började åka.
Har man däremot tänkt sig en tur på turskidor uppe på fjället, så får man åka upp i liften.
– Har man ett barn på ryggen eller magen och alpina skidor på fötterna får man inte åka upp i liften, helt enkelt, säger Magnus Noppa.
– Det är bra. Här uppe är det många som vill tura uppe på fjället eller bara njuta av att sitta i en solgrop med familjen och då ska det vara enkelt att ta sig upp, säger Pontus Lindh, marknadschef på Hemavan Alpint.
Han har inte mötts av några negativa reaktioner på förbudet mot att bära med sig barn på rygg eller mage i backen.
– De allra flesta inser att det är både rimligt och vettigt, säger han som just nu njuter av 70 centimeter natursnö, något som långt i från alla anläggningar kan stoltsera med.
Men trots att det är relativt snöfattigt och att plusgraderna kommit och gått i fjällvärlden är trycket på de svenska fjällanläggningarna är stort just nu. Och så kommer det att vara fram till trettonhelgen.
– Många anläggningar har öppet tack vare att man kunnat spruta snö, så är det, säger Magnus Noppa.
Men nu lovar SMHI kallare väder. I nästa vecka sveper kallare luft ner över stora delar av Sverige och över Norrland och norra Svealand etablerar sig kalluften. Ett lågtryck väntas dra in över södra Sverige lagom till nyårsafton, skriver SMHI på sin hemsida.
I Götaland och Svealand ser det ut att kunna medföra ganska besvärligt väder med både snö, regn och blåst. Gränsen mellan snö och regn ut att gå någonstans över norra Götaland.
Det nya året inleds sedan med kall luft över hela landet och framåt första helgen i januari ser minusgraderna även ut att nå ner till landets sydspets.
Läs mer om vilka regler som gäller i skidbacken i SLAO:s: ”Lilla gula”.