Regeringen har föreslagit flera lättnader i strandskyddet. Strandskydd ska inte längre gälla vid små insjöar och smala vattendrag och det ska bli lättare att få undantag från strandskyddet.
Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) menar att det är efterlängtade förslag.
– Äntligen genomförs en liberalisering av strandskyddet. Regeringen föreslår att det ska avskaffas vid små sjöar och vattendrag. Detta är mycket efterlängtat och bidrar till att fler kan leva och verka nära naturen i hela vårt avlånga land, sa Romina Pourmokhtari när regeringen presenterade förslaget.
Men en ny Sifoundersökning beställd av Naturskyddsföreningen visar att opinionen är den motsatta.
3 000 svenskar fick svara på frågan: ”Vad anser du om förslaget att försvaga strandskyddet så att det blir betydligt enklare att bygga strandnära?”
62 procent svarade att det är ett dåligt förslag, 22 procent att det är ett bra förslag och 16 procent att de inte vet.
Män är mer än dubbelt så positiva som kvinnor till att försvaga strandskyddet, men ändå anser en majoritet av både kvinnor och män att det är ett dåligt förslag (56 procent av männen och 68 procent av kvinnorna).
Äldre personer och människor i Skåne och Uppsala är mest negativa till att försvaga strandskyddet.
Ju längre norrut i landet man bor, desto mer positiv är man till idén om ett försvagat strandskydd. Norrbotten är det enda landskap där fler anser att det är ett bra förslag att försvaga strandskyddet (44 procent) jämfört med de som tycker att det är ett dåligt förslag (36 procent).
– När regeringen nyligen presenterade sina förslag till försvagat strandskydd var ett av argumenten att detta är ett efterlängtat förslag. Men det stämmer inte, tvärtom är det få som vill försvaga skyddet för stränderna och få som tjänar på det. Strandskyddet fyller en viktig funktion för friluftslivet, naturen och för vår klimatberedskap, säger Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen, i ett pressmeddelande.
Fakta.Strandskyddet
Strandskyddets syfte är att skydda allmänhetens tillgång till stränder för bad och friluftsliv och att bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet på land och i vatten.
Flera av de nationella miljökvalitetsmålen har kopplingar till stränder och strandskyddet, bland annat Levande sjöar och vattendrag, Hav i balans, Levande kust och skärgård, Ett rikt växt- och djurliv, God bebyggd miljö och Ingen övergödning.
Strandskyddslagen tillkom 1950 och ingår sedan 1999 i Miljöbalken. 1994 utvidgades strandskyddets syfte till att även omfatta livsvillkoren för växter och djur.
Källa: Naturvårdsverket
Läs mer:
Regeringen luckrar upp strandskyddet