Om snart ett år är det riksdagsval och i kommuner och myndigheter pågår just nu förberedelser för en stor förändring. Om regeringen får som de vill kommer det sannolikt innebära att drygt sex miljoner väljare inte får sitt röstkort i brevlådan som vanligt.
– För de väljare som har godkänt myndighetsinformation till sin digitala brevlåda så kommer röstkorten komma dit i stället. För alla andra kommer det komma ett papper i brevlådan precis som vanligt, säger Valmyndighetens kanslichef Anna Nyqvist.
Bakgrunden är bland annat stora utmaningar med att trycka och skicka ut över åtta miljoner röstkort vilket kan påbörjas först 30 dagar före valdagen. Utdelningen av valkuverten väntas dessutom bli en allt större utmaning i samband med att färre brev skickas i samhället.
– Väldigt många väljare hör av sig till oss eftersom de har tappat bort sitt fysiska röstkort, att det har skickats till fel adress eller kommit bort i posten. Med digitala röstkort kan vi vara säkrare på att röstkorten kommer fram till väljarna och att de kommer fram i tid, säger Nyqvist.
Många frågetecken återstår fortfarande. Exakt hur de digitala röstkorten ska hanteras i val- och förtidsröstningslokalerna är inte säkert.
Enligt Anna Nyqvist kommer det framför allt bli skillnad för dem som förtidsröstar. Där är målet att röstkortet inte längre ska behövas alls utan att man ska kunna rösta med sitt vanliga id-kort. Under våren har Valmyndigheten testat olika varianter för att slippa skriva ut röstkorten.
– Vi har testat fyra alternativ tillsammans med potentiella väljare och röstmottagare. Ett exempel är att blippa legitimationen och ytterkuvertet med skanner eller dator.
Regeringen väljer att gå vidare med förslaget trots att flera kommuner har varnat för att de att de kan orsaka problem med alltifrån förvirring och köer i vallokalerna till fler ogiltiga röster.
– Det är en befogad farhåga. Vi arbetar med att hitta sätt där det ska gå så enkelt och effektivt som möjligt, säger Anna Nyqvist.
Kommunerna har också olika förutsättningar att kunna hantera det digitalt och ekonomiskt i val- och röstningslokalerna.
I Malmö stad där omkring en kvarts miljon väljare bor ställer man just nu in sig på att hantera de digitala röstkorten. Men Daniel Olsson, chef för valsektionen i kommunen, ser vissa problem för både väljare och röstmottagare:
– Det kräver att röstmottagarna har två parallella system för att hantera digitala och vanliga papperskort. Det kan också till exempel vara en risk att äldre personer som är vana vid att röstkortet landar i brevlådan blir förvirrade.
Pensionärernas riksorganisation PRO:s generalsekreterare Christine Cars-Ingels menar att förändringen kan leda till digitalt utanförskap:
– Det finns en väldigt allvarlig risk för misstro bland medborgare som känner sig exkluderade. En så pass fundamental rättighet som att rösta i val får inte gå någon förbi. Man måste säkerställa med både hängslen och livrem att de analoga alternativen finns kvar och fungerar fullt ut.
Hur ser ni på de risker som lyfts?
– Vi ska inte underskatta vad som krävs för att implementera den här typen av förändringar. Det kan alltid finnas risker att saker tar längre tid eller personer har missuppfattat informationen eller så. Men det ankommer ju på oss. Nu har vi ett år och tre månader på oss att se till att implementeringen blir så bra som möjligt innan valet om riksdagen röstar igenom förslaget i höst, säger Anna Nyqvist på Valmyndigheten.
Läs mer:
Tryckfel på samtliga röstkort till valet
Allt fler röstar i förtid – ökad beredskap inför öppnandet