Det var just polisvåld som var den utlösande faktorn bakom onsdagens protester i Kenya, där tiotusentals människor demonstrerade i nästan samtliga större städer i landet. För drygt två veckor sedan dödades en bloggare i ett häkte efter att ha kritiserat landets högsta polisledning. Onsdagens manifestation var en direkt reaktion på denna händelse.
Nu står det klart att ytterligare 16 personer har dött under demonstrationerna. Siffran kommer från Amnesty Kenya och rapporteras av Reuters på torsdagsmorgonen. Flera medier rapporterar att polisen inte bara använde tårgas och gummikulor utan även skarp ammunition när de försökte stoppa protesterna.
– De flesta offer dödades av polisen, säger Irungu Houghton, som är chef för Amnestys Kenyakontor, till Reuters.
Enligt människorättsgrupper har minst 60 personer bekräftats döda under upprepade protester i fjol och många har dessutom försvunnit spårlöst, vilket väcker oro för att Kenya under nuvarande presidenten William Ruto är på väg att åter bli en auktoritär stat efter två decennier av demokratisk utveckling.
Ytterligare ett tecken på denna glidning kom under onsdagen, då Kenyas kommunikationsmyndighet CA beordrade alla tv-stationer att stoppa sina livesändningar från demonstrationerna. Många kanaler trotsade förbudet och fortsatte att sända med hänvisning till pressfriheten. Men tv-bolaget NTV:s sändningsanläggning utanför Nairobi stormades under eftermiddagen av personal från CA och tvingades sluta sända nationellt.
Bakom de omedelbara protesterna mot polisvåld ligger ett större utbrett missnöje med William Rutos styre, som utlöstes av omfattande skattehöjningar i fjol. Landet är på ruinens brant efter företrädaren Uhuru Kenyattas omfattande pengarullning med lånade medel och på något sätt måste regeringen dra in pengar för att betala räntorna på statsskulden.
Protesterna drivs av yngre kenyaner som är trötta på den utbredda korruptionen och vanstyret av landet. Rörelsen är ledarlös, vilket försvårar möjligheten till förhandlingar i det spända läget.
Om två år ska Kenya hålla presidentval och det återstår att se om någon kan kanalisera ilskan och omvandla den till politik. David Maraga, tidigare landets högsta domare (chief justice), sågs gå i demonstrationståget i Nairobi. Han har nyligen meddelat att han kandiderar som president och är allmänt respekterad i breda folklager, efter att flera gånger ha försvarat demokratin i domslut som gått emot både Kenyatta och Ruto.