Den högst ansedda miljöcertifieringen på skogs- och pappersmarknaden, Forest Stewardship Council, FSC, ska garantera hållbart skogsbruk. Märkningen ska förhindra avskogning, skydda urfolks rättigheter, biologisk mångfald, vattenkvalitet och kolinlagring.
FSC-certifierade bolag får exempelvis inte avverka skogsområden med särskilt höga naturvärden, så kallade nyckelbiotoper, där hotade arter kan leva, och måste ta hänsyn till renskötsel.
DN avslöjade i fjol att SCA avverkningsanmält stora områden med nyckelbiotoper.
Nu väljer SCA, Europas största skogsägare, att lämna den svenska certifieringen, från den 1 juni.
Det här framkommer i ett mejl till den internationella FSC-organisationen från Jonas Mårtensson, SCA:s affärsområdeschef Skog, som DN tagit del av.
I mejlet skriver han att bolaget just nu står inför ”betydande utmaningar” och att reglerna inom FSC hotar tillgången på råvaror ”och i förlängningen tillgången på klimatsmarta, förnybara biobaserade produkter på den globala marknaden”.
Jenny Wik Karlsson, verksamhetschef och förbundsjurist vid Svenska samernas riksförbund, säger till DN att hon är besviken.
– Det är sorgligt. Det är förjävligt, helt enkelt. Det visar ju på att man inte vill bedriva ett hållbart skogsbruk i Sverige. De väljer den enklaste vägen för att kunna avverka så mycket som möjligt. De krav som ställts från oss, samebyar och miljörörelsen är inte orimliga, utan ligger i linje med de konventioner om mänskliga rättigheter, klimat och biologisk mångfald som Sverige skrivit under.
SCA-områdeschefen lyfter särskilt klimatomställningen som anledning till att man lämnar miljöcertifieringen. Han skriver att FSC:s nuvarande standarder ”fokuserar snävt på bevarande och biologisk mångfald”, utan att ta tillräcklig hänsyn till ”den kritiska roll” som ”skogsprodukter spelar i klimatomställningen”.
DN har i flera artiklar beskrivit att skogens förmåga att suga upp och lagra koldioxid är en viktig del av möjligheterna att bromsa klimatförändringarna. SCA vill i stället fokusera på att produkterna efter avverkning kan lagra kol eller ersätta plast och fossila bränslen.
”Vi ser ett akut behov av att FSC antar ett mer balanserat förhållningssätt, där klimatnytta och biologisk mångfald beaktas parallellt.”
Bengt-Gunnar Jonsson, professor i biologi vid Mittuniversitetet blir förvånad:
– Det här kom som en nyhet för mig. Man får fundera över vad det får för konsekvenser, säger han till DN.
Han tar upp att certifieringssystemet inte gett det man hoppades för skydd av miljön, sedan det infördes på 1990-talet. Men Jonsson tror att läget hade varit sämre i dag utan det, trots allt.
Han ifrågasätter att SCA argumenterar för hållbarhet och klimat när man lämnar FSC.
– Det väcker en och annan fråga. Vad menar man då med hållbarhet? Om man bedriver ett intensivare skogsbruk och tar skogar i anspråk som borde ha skydd – då mister man ju den dimensionen av hållbarhet som handlar om arter och biologisk mångfald, säger Bengt-Gunnar Jonsson och fortsätter:
– Det här ingår i en berättelse att vi måste använda skoglig biomassa i stället för fossila för klimatets skull. Men det är som sagt en berättelse. Den snabbaste effekten för klimatet vore ju att kraftigt minska på avverkningarna. Det har det vuxit fram en stark vetenskaplig förståelse för.
Anders Esselin är ordförande för FSC i Sverige:
– Jag tycker det är jättetråkigt. Vi har haft dialog med SCA under en längre tid och jag hade hoppats att vi hade kunnat nå fram till en lösning. För mig är FSC en jätteviktig plattform där olika intressen kan föra en dialog. Därför är det synd när stora spelare lämnar.
SCA kommer fortsätta att vara medlemmar i FSC internationellt och fortsätta vara certifierade i Baltikum och i vissa delar av produktionskedjan globalt.
Lena Dahl, senior sakkunnig om skog vid Världsnaturfonden, som är medlem i FSC, säger till DN att det är tråkigt.
– Vi antar att de då sänker sina ambitioner när det gäller hänsyn till rennäringen, och att konsekvensen blir ökade avverkningarna i skogar med höga naturvärden. Eftersom SCA:s skogsinnehav motsvarar närmare en femtedel av den FSC-certifierade skogen kommer mängden FSC-certifierade produkter att minska, vilket vi beklagar.
DN har sökt SCA som bekräftar att man lämnar FSC i Sverige, men säger att det är temporärt.
– Vi tar en paus, säger Jonas Mårtensson, SCA:s affärsområdeschef Skog, till DN.
Han uppger att avsikten inte är att lämna FSC – man hoppas på att hitta lösningar så att standarden ska bli tydligare.
– Vi vill naturligtvis ha ett välfungerande och ändamålsenligt FSC för alla parter. För oss är det centralt att maximal klimatnytta, ett ekonomiskt bärkraftigt skogsbruk och att hänsyn till exempelvis naturvärden och rennäring kan balanseras mot varandra på ett sätt som inte i onödan leder till konflikter. Vår förhoppning är att vårt brev ska öppna för en konstruktiv dialog där vi gemensamt kan hitta bra lösningar, säger Jonas Mårtensson.