I skånska Viken har 200 föräldrar gått samman i en pakt om att inte ge sina barn smarta mobiltelefoner före 14 års ålder. I förra veckan fick grundarna besök av skolminister Lotta Edholm (L).
– Det pågår sådana här initiativ över hela landet, det är en folkrörelse. Det var väldigt spännande att höra deras reflektioner kring användningen av sociala medier, säger hon efter besöket.
Föräldrarna i Viken är inte ensamma om att känna oro över hur barn påverkas av sociala medier, säger skolministern.
– Det kommer allt mer forskning som faktiskt visar nu svart på vitt att det här är djupt skadligt och att vi faktiskt experimenterar med barns hjärnor nu på ett sätt som om det hade varit forskning hade varit helt orimligt och oetiskt.
Hon pekar på två problem: Dels att skärmtiden tar tid från andra aktiviteter, dels att barn kan möta innehåll som är beroendeframkallande och skadligt.
– Jag tror inte vi kan sticka huvudet i sanden längre och säga att vi måste veta mer. Nu tror jag att man kan dra slutsatsen att det här påverkar våra barn på ett sådant sätt att det är orimligt att det bara får fortsätta.
Därför vill Lotta Edholm att Sverige följer i Australiens spår. Landet har nyligen beslutat att förbjuda sociala medier för barn under 16 år och i samband med det sa socialminister Jakob Forssmed (KD) till DN att regeringen kommer att följa Australien noga. Men Liberalerna och Lotta Edholm är redan nu för en svensk lagstiftning om en åldersgräns på 15 eller 16 år.
– Jag menar att de appar som är beroendeframkallande och som förmedlar ett skadligt innehåll för barn inte bör tillåtas att rikta sig mot barn, att barn inte ska kunna ta del av det. Vad som ska gå under den definitionen behöver utredas, säger hon.
– Men det handlar om algoritmer som är gjorda för att användaren ska stanna så länge som möjligt framför sin skärm. Jag tycker inte att det här är konstigare än att vi har en lagstiftning som säger att barn inte får köpa alkohol eller ska ha cykelhjälm. Barn måste få vara barn.
Hur ska det fungera tekniskt?
– Det får man ju utreda noga och det blir intressant att se hur Australien planerar att lösa det. Vi måste komma ihåg att vi är ju inte ensamma att ha den här diskussionen. Den pågår i massor av länder och när jag träffar mina europeiska kollegor så är det en fråga man ständigt nu återkommer till. Jag skulle säga att i stort sett alla europeiska skolministrar är djupt oroade. Det pågår en stor diskussion och den beror på att de här plattformarna inte tar något som helst ansvar.
Lotta Edholm säger att hon helst skulle se en europeisk lagstiftning eller ett större ansvarstagande från techbolagen.
– Men det är klart att vi också måste agera på egen hand.
Hur ser du på barnperspektivet – riskerar en åldersgräns att bryta mot barnkonventionen?
– Jag tycker att den viktigaste delen av barnkonventionen är barns rätt att vara barn. På samma sätt som vi har åldersgränser på biograferna så är det en rättighet för barn att inte behöva ta del av material som är skapat för vuxna. Jag tycker att mycket av den där argumentationen bara är dumheter, vuxenvärlden har ett ansvar för att se till att barn mår bra.
Läs mer:
200 föräldrar i pakt: Inga smarta telefoner till barnen
Populära barnappen har bytt skepnad: ”Som Twitter var förr”