Hundratals slovakiska teatrar, gallerier och kulturinstitutioner hotade på torsdagen att gå ut i strejk i protest mot regeringens kulturpolitik, rapporterar Reuters.
Adam Straka från Bratislava är medlem i kulturplattformen Otvorená Kultúra! (Öppen kultur!) och en av strejkens initiativtagare. Han arbetar som filmdistributör och är doktorand på ett konstuniversitet i Bratislava, och han hoppas att strejkvarningen ska leda till att kulturministeriets ledning byts ut. I dag styrs ministeriet av det slovakiska nationalistpartiet.
– De försöker avskeda folk som inte går i linje med deras ideologi, säger Adam Straka och fortsätter:
– Det största problemet just nu är att kulturministeriet avskedar folk utan att ha några kompetenta ersättare. Det är paralyserande för kulturen.
Initiativet, som säger sig representera 340 kulturorganisationer och 1900 kulturarbetare, radar på sin hemsida upp sina krav på regeringen. Villkoren handlar bland annat om att stoppa det man beskriver som ”ideologiskt driven censur” från kulturministeriet, och att på olika sätt förbättra situationen för kulturarbetare.
Missnöjet mot kulturpolitiken har växt under flera månader, och strejkvarningen kommer efter en sommar kantad av flertalet omfattande protester mot kulturministern Martina Šimkovičová, vilket DN rapporterat om tidigare. I augusti deltog bland annat tusentals människor i en demonstration för att kräva hennes avgång, efter att cheferna för det slovakiska nationalgalleriet och Slovakiens nationalteater avskedats. Demonstranterna kritiserade beslutet för att vara ideologiskt motiverat.
Adam Straka påpekar att man hoppas undvika den sista fasen av strejken, som innebär arbetsavbrott. I första hand vill de bjudas in till regeringen för samtal om situationen för kulturarbetare. Men om inget händer, menar han, räds de inte en sista utväg.
– Ockupationsstrejk är en möjlighet, att vi genom ockupation stänger av området runt stora institutioner, säger han.
Läs mer:
Missnöjet växer mot kulturministern i Slovakien
Österrikare i protest mot uppsagda cheferna i Slovakien