Krämiga misocashewbönor med sumaksmulor
Denna rätt byggs kring det enkla – bönor – med en len cashewkräm till. För ytterligare kontrast strösslas frasiga sumaksmulor på, vilket också ger en härlig syra. Lägg upp på en tallrik, ringla över olivolja och njut med rustikt surdegsbröd.
• Läs hela receptet här
Harissarostad blomkål på sötsalt fetakräm
Det här är en modern tolkning av traditionella Medelhavsingredienser där den mer kraftfulla smaken av harissa bryts av med en mild och svalkande fetakräm. Blomkålen ska vara perfekt rostad med fin yta och mjuk insida – här är knepet för att lyckas.
• Läs hela receptet här
Fakta.I skafferiet
Sumak. Ett bär som torkas, varefter man maler dess skal. En vanlig smaksättare i Mellanöstern där den används för att ge frukt, grönsaker, sallader, dressingar och grytor en fruktig syra. Finns numera på kryddhyllan i de flesta livsmedelsbutiker.
Näringsjäst. Inaktiv jäst som är en fin smakhöjare och full av B-vitaminer, protein och mineraler. Ger karaktär och smak i bland annat såser, soppor och dressingar. Du hittar näringsjäst (eller bjäst som den också kallas) i välsorterade livsmedelsbutiker, hälsokostbutiker och på nätet.
Harissa. En kryddig, aromatisk pasta gjord på chilipeppar, örter och kryddor som är en hörnsten i nordafrikansk matlagning. Finns i välsorterade livsmedels- och delikatessbutiker och i Mellanösternbutiker.
Aleppopeppar. En fruktig och måttligt het rödpeppar som används i matlagning kring Medelhavet och Mellanöstern. Den säljs som flingor och är mildare än många andra chiliflingor. Kan ersättas med andra milda rödpepparflingor eller halva mängden heta chiliflingor.
Misopasta. Fermenterad sojabönspasta som ger sälta, djup och umami i soppor, marinader och dressingar. Den finns i olika varianter, vit för mild smak och röd för intensivare smak.
Aubergine med vitlöksyoghurt och stekta örter
Min go-to-rätt när jag vill ha mycket smak på en enda ingrediens, och en av mina absoluta favoriter när det kommer till kurdiska smårätter. Perfekt krämig aubergine med brynta kanter, sval vitlöksyoghurt och aromatiska örter, allt samlat på en brödbit, det är verkligen en oemotståndlig tugga för mig!
• Läs hela receptet här
Risoni i rostad oliv- och tomatsås
En riktigt fyllig och krämig risonirätt med djupa smaker som tar värmen från Medelhavet direkt till ditt kök! De rostade tomaterna gifter sig perfekt med sältan och syran från oliverna och den grillade paprikan.
• Läs hela receptet här
Vill du ha mera tips på mat, dryck och krogar? Eller dela med dig av egna tankar och favoriter? Gå med i DN:s Facebookgrupp Snacka om mat och krog!