Tidningen har pratat med flera israeliska soldater som uppger att befäl ska ha beordrat dem att skjuta mot folkmassorna för att skrämma bort eller skingra dem. Sedan den kontroversiella israelisk-amerikanska hjälporganisationen Gaza Humanitarian Foundation (GHF) började verka i Gaza för drygt en månad sedan har skottlossningar skett i princip dagligen. Minst 550 palestinier har dödats och över 4 000 har skadats i samband med utdelningarna, skriver BBC.
– Där jag var stationerad dödades mellan en och fem personer varje dag. De behandlades som en fientlig styrka, det fanns inga åtgärder för att kontrollera folkmassorna, ingen tårgas – bara skarp eld med allt man kan tänka sig: tunga maskingevär, granatkastare. När centret väl öppnar upphör beskjutningen, och de vet då att de kan närma sig. Vår kommunikationsform är skottlossning, säger en av soldaterna till tidningen.
Varje dag uppsöker tusentals, ibland tiotusentals, Gazabor GHF:s distributionscentraler för att köa för matpaketen som delas ut. Centren håller öppet i en timme varje dag, oftast på morgonen. En av soldaterna berättar dock för Haaretz att det råder en stor inkonsekvens och otydlighet kring GHF:s öppettider. Denna månad har det hänt flera gånger att meddelanden har gått ut om att utdelningstillfället har flyttats till eftermiddagen, men att människor ändå har börjat köa tidigt på morgonen vilket har lett till att utdelningen ställs in.
Den israeliska militären ska även ha börjat skjuta mot människor som kommer innan öppning för att hindra dem från att närma sig, och efter stängning för att få dem att skingra sig, skriver Haaretz. Det ska inte ha funnits någon fara för soldaterna, eller farhåga om vapen, när man har öppnat eld, beskriver en annan av soldaterna. Militären som har placerats för att vakta GHF:s centraler är utrustad med stridsvagnar, prickskyttar och granatkastare.
Den högsta juridiska rådgivaren inom Israels armé ska ha instruerat enheten som granskar eventuella lagöverträdelser om att starta en utredning om misstänkt krigsbrott.
– En krigsförbrytelse kan antingen vara att man siktar mot civila eller att man skjuter mot civila urskillningslöst, alltså att man inte tar någon hänsyn till civila trots att man har militära mål. Det kan också vara fråga om att man använder mycket mer våld än nöden kräver, vilket verkar ha varit fallet här; det finns andra sätt att upprätthålla ordningen, säger Pål Wrange, som är professor i folkrätt vid Stockholms universitet och fortsätter:
– Krigsbrott är även det som kallas för utsvältning, vilket sker i Gaza genom den blockad av humanitär hjälp som till största del fortfarande upprätthålls samtidigt som den utdelning av mat som fortfarande tillåts är otillräcklig, mycket illa organiserad och inte sker enligt sedvanliga humanitära principer.
– Jag kan inte se annat än att det borde leda till ett åtal för krigsförbrytelser. Om uppgifterna stämmer är det solklart, säger Pål Wrange.
Enligt Pål Wrange använder Israel, möjligen med GHF som ett redskap, mat som ett vapen i kriget.
– Israel har ett ansvar för den ockuperade palestinska befolkningens välbefinnande, på Västbanken och i Gaza – en skyldighet som man över huvud taget inte har uppfyllt. Man skulle kunna säga till sitt försvar att man har använt sig av GHF:s utdelningscenter för att tillgodose detta, men det har uppenbarligen inte fungerat alls. Innan kriget fanns det runt 400 platser för utdelning av mat, nu finns det bara fyra, säger han.
Sedan GHF började verka i Gaza i slutet på maj har den kritiserats hårt, av bland annat flera FN-organ. Exakt vilka som står som finansiärer är oklart men den ska ha grundats av Israel i samverkan med amerikanska evangelikaler och privata aktörer. I början på veckan kom det däremot uppgifter om att Washington ska ha gett drygt 283 miljoner kronor till hjälporganisationen, vilket är det första kända ekonomiska bidraget från Trumpadministrationen.
GHF:s nuvarande chef, Johnnie Moore, är en ledare inom den evangelikanska kyrkan och är nära både president Donald Trump och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, skriver Haaretz. Moore har sagt till BBC att han inte förnekar dödsfallen i närheten av hjälpcentren men att påståendena om att samtliga av de som har skadats tillskrivs GHF:s utdelningscentraler ”inte är sanna”.
Netanyahu och den israeliska försvarsministern Israel Katz ifrågasätter sanningshalten i Haaretz uppgifter och har kallat berättelserna för ”förtal mot militären”.
Den israeliska militären förnekar också att man medvetet ska ha skjutit på civila.
Läs mer:
Iran kan vägra släppa in FN-inspektörer
USA:s förslag för att locka tillbaka Iran: Nytt kärnenergiprogram