Så hur mycket vet vi egentligen om livet bakom EU:s kulisser i dag – tre decennier senare? Trots att unionen påverkar vår vardag på otaliga sätt är det få som har insyn i hur besluten fattas, vilka som sitter vid makten och hur Europas framtid formas.
I dag inleder vi en artikelserie här på DN Jobb där du får möta svenskarna som valt att ta steget ut i unionen. Julia Linder är en av dem – en av få unga svenskar som lyckats få jobb i parlamentet. Hon berättar om vassa armbågar, hård konkurrens och hur det krävs både envishet och mod för att slå sig fram bland EU:s maktkorridorer. Skulle du klara testen? Hur är det att jobba i Bryssel egentligen? Och vad tjänar man?
Johanna Bernsel, biträdande kabinettchef i kommissionen, delar med sig av sin väg till toppjobbet och om vikten av att fler svenskar söker sig till EU:s institutioner. Möt också Niclas Kvarnström som leder ett internationellt team inom EU:s utrikestjänst och visar hur svensk arbetskultur kan göra skillnad i en miljö där 20 nationaliteter möts. Cecilia Malmström, tidigare EU-kommissionär, berättar varför det är avgörande att svenskar finns på plats i Bryssel.
Efter trettio år i EU är det tydligt: medlemskapet har öppnat dörrar, men också ställt nya krav. Vår serie ger en unik inblick i vad det innebär att vara svensk i EU:s maktcentrum. Missa inte berättelserna som visar varför representation spelar roll – för Sverige och för Europa.