Den danska läkemedelsjätten Novo Nordisks aktie är populär även bland sparare i Sverige. På Avanza var det vid torsdagens stängning den femte största utländska aktien, sett till antal ägare.
Jämfört med svenska bolag har den ungefär lika många ägare som Apotea eller Boliden.
Philip Scholtzé, sparekonom på Avanza, berättar att aktien i genomsnitt utgör fem procent av kundernas totala innehav. Samtidigt har dessa kunder i snitt 25 aktier och över 80 procent har minst en fond.
– Det känns bra att det är så många som diversifierat sina portföljer och sprider sina risker, så att man inte behöver agera i panik i dag, säger han.
Bakgrunden till börsraset är en studie för bolagets nya viktminskningspreparat Cagrisema, som visade lägre resultat än förväntat.
Det gav stor effekt på marknaden och aktien rasade 20,72 procent på fredagen.
– Allting byggs av förväntningar. Men bara för att någonting går ner jättemycket, behöver det inte betyda att det är egentligen är dåligt, förväntningarna kanske bara var för höga.
– Börsen är generellt sett väldigt bra, eller dålig, på att överreagera. Det är inte sällan vi ser när det kommer sådana här stora nedgångar, att det rättar det till sig lite och studsar tillbaka.
Hans bästa tips är att läsa på om vad som hänt, och sedan fundera över om det är något som förändrar ens långsiktiga syn på bolaget.
– Man ska inte bara slänga sig över telefonen och agera på en gång, det brukar sällan vara en god idé, säger Philip Scholtzé.
Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, förklarar att Novo Nordisk befinner sig på marknad som präglas av stor konkurrens. Därför kan ett sådant här resultat skapa besvikelse.
Samtidigt är det en marknad som väntas fortsätta växa. Hon är inne på samma linje som Philip Scholtzé:
– Jag tycker att man ska försöka tänka: Varför köpte jag den här aktien från början och har jag fortsatt förtroende för bolaget? Man får gå tillbaka och försöka svara på de frågorna.
Frida Bratt berättar också att det varit ”extremt hög aktivitet” kring aktien på Nordnet under fredagseftermiddagen, där nästan samtliga affärer är köp.
Det är ett tecken på att det finns ett fortsatt förtroende för bolaget hos spararna, menar hon.
– Samtidigt ska man, som alltid, se till att en aktie som går väldigt bra inte utgör en för stor del av ens porfölj. Det här är ju en påminnelse om att allt kan hända, även för väldigt stora bolag och populära aktier, säger Frida Bratt.
Läs mer: Novo Nordisk kollapsar – 1 000 miljarder utplånade