Trumps kaospolitik har gjort kronan omkring åtta procent starkare mot dollarn sedan i januari. Även mot euron har kronan stärkts, med ungefär hälften.
Det skulle i teorin kunna betyda i alla fall ett par, tre tusenlappar mer i kassan för en resa för 20 000-30 000 kronor. Dessvärre är det inte helt enkelt att räkna hem de pengarna, särskilt inte om du köper en paketresa.
– Vanligtvis betalar vi resorna i svenska kronor, så det blir inte någon skillnad på inköpet av resan, säger Magnus Hjelmér, vardagsekonom på Ica-banken.
Den som kan boka hotell själv, och betalar på plats i lokal valuta kan spara en del. Alla kostnader på semestermålet kommer att bli något lägre tack vara den starka kronan – men här kommer nästa problem: inflationen.
– De flesta länder i Europa har högre inflation än Sverige just nu. Det betyder att det kanske inte blir så billigt ändå.
I vissa länder har inflationen varit extremt hög – Turkiet har till exempel haft 90 procents prisökningar, och vissa kostnader har alltså dubblerats. Det framgår av en genomgång som Magnus Hjelmér gjorde i höstas, där han konstaterade att prislappen på utlandssemestern ökat med över 40 procent sedan pandemin.
– Det första året efter pandemin sjönk semesterkostnaderna, men sedan har det ökat kraftigt, konstaterar han.
SCB:s index för paketresor visar att priserna brukar toppa i juli varje år. För den som tittar på resor just nu (februarisiffrorna) är läget att de kostar ungefär tio procent mer än vid samma tid förra året, och ungefär 24 procent mer än 2023. Indexet visar på mycket stora prisökningar de senaste åren.
Ett av tipsen är att det brukar löna sig att boka resorna långt i förväg.
– Men nu har också resebolagen börjat använda sista minuten-erbjudanden. Så den som har möjlighet att vara flexibel och kan boka hotell själv skulle kunna vänta med att boka, säger Magnus Hjelmér.
Att det blivit dyrare med resorna beror bland annat på höjda miljökrav på flygbränslet.
– Priserna har dragit iväg enormt mycket, hade man Sverigesemester förra året och ger sig ut och reser nu så kommer man definitivt känna att köpkraften försvagats.
För den som vill ha valuta för pengarna tipsar Hjelmér om resmål som Bulgarien, Albanien och Kroatien.
– Och man ska alltid se till att betala i lokal valuta när man är utomlands, och att betala med kort om det går. Tar man ut pengar i bankomater så lägger bankerna ofta på avgifter, det kan bli rätt så mycket i slutänden.
Men egentligen tycker Magnus Hjelmér att det kanske inte är läge att åka på utlandsresa i sommar.
– Även om vi fått lite reallöneökningar förra året och i år så har vi inte kompenserats för prisökningarna, och i resebranschen har det stuckit iväg exceptionell mycket. Jag tycker att man fortfarande får ganska lite för pengarna, även om det ser lite bättre ut när kronan stärkts. Jag skulle överväga om man kan få mer för pengarna på hemmaplan, säger han.
Läs mer: