I början av året blev det klart att 180 tjänster försvinner när Sveriges Radio, SR, måste spara 225 miljoner kronor. För Ekotredaktionen, som är SR:s nationella nyhetsredaktion, har det inneburit att de tre aktualitetsprogrammen ”P1 morgon”, ”Studio ett” och ”Godmorgon världen” sedan i april är samlade under ett paraply, samtidigt som tjänster har försvunnit.
I en debattartikel i DN (6/3) varnade profilerade programledare och producenter för att sparförslagen inte var hållbara vare sig arbetsmiljömässigt eller journalistiskt. ”Flera kollegor söker nu nya jobb för att slippa vara med om försämringen av Ekots journalistik. Många år av samlad kompetens och erfarenhet riskerar att försvinna”, skrev de.
Nu tycks det som skribenterna varnade för i sin debattartikel vara ett faktum. I en artikel i Journalisten riktar ett tiotal medarbetare på Ekot hård kritik mot ledningen. De vittnar bland annat om ökad stress, sjukskrivningar och en förtroendekris.
I artikeln framkommer det bland annat att ”Studio ett”-producenten Mia Odabas nyligen gjorde sin sista arbetsdag, detta efter att hon och SR ”nått en överenskommelse om anställningens avslutande”. Ett mer dramatiskt avslut blev det för Ekots ekonomikommentator Kristian Åström. Enligt källor till Journalisten ska radioprofilen i slutet av oktober ha sagt upp sig på stående fot under ett hetsigt stormöte.
Henrik Widman, sektionsordförande för Ekots Journalistklubb, menar att det finns en överhängande risk att fler av Ekots medarbetare nu väljer att lämna.
– Jag har fått sådana signaler. Vi är en väloljad maskin med högkompetenta medarbetare och vårt bränsle är lusten och arbetsglädjen, vilket är helt avgörande tillsatser för att skapa bra, relevant, journalistik. Ersätt lusten med stress och dålig nattsömn och du är snabbt på farliga vägar. Och på den mörka vägen är vi nu inom vissa grupper på Ekot, säger han.
Situationen på redaktionen beskriver Henrik Widman som i längden ohållbar.
– Vi anstränger oss till det yttersta för att hålla nyhetsinslag, reportage och de stora programmen på den nivå våra lyssnare förväntar sig. Vi jobbar gratis på vår fritid, kvällar och helger för att lyssnarna inte ska märka av att vi har genomfört ett sparpaket.
Strax före sommaren genomfördes en arbetsmiljöundersökning som visade rött.
– Det var höga stressnivåer och dålig återhämtning bland många medarbetare.
Henrik Widman tycker dock att dialogen med ledningen fungerar bra, men att det i nuläget saknas konkreta lösningar för hur man ska komma åt arbetsmiljöproblemen.
– Jag tror att man menar väl. Samtidigt känner jag en oro för att ledningen hoppas att problemen på något magiskt sätt bara ska lösa sig, försvinna av sig själva.
Klas Wolf-Watz, chef på Ekotredaktionen, håller med om att det finns problem.
– Vi har utmaningar till följd av de förändringar som vi har gjort, säger han.
Kritiken i Journalistens artikel tar Klas Wolf-Watz på allvar. Grundorsaken menar han är att man har blivit färre på redaktionen. Ekot förlorade i omorganisationen 14 tjänster.
– Vi har jobbat mycket med att ställa om arbetssätt och rutiner när förutsättningarna har förändrats och det kommer vi att fortsätta med. Sedan utesluter jag inte att vi behöver göra ytterligare justeringar av organisationen, säger han.
Att medarbetare väljer att sluta tycker Klas Wolf-Watz är tråkigt.
– Självklart vill jag att våra medarbetare vill stanna och jobba hos oss. Ekots journalistik vilar på dem som jobbar här.
Läs mer:
SR samlar ”P1 morgon”, ”Studio ett” och ”Godmorgon världen” för att spara
Kulturdebatt. Programledare på Sveriges Radio: Vi kan inte acceptera försämringen av journalistiken
Missnöje på SR med besparingar på aktualitetsprogram
180 tjänster försvinner när Sveriges Radio måste spara