Statligt helägda LKAB:s ledning följer liksom övrigt näringsliv dagligen turerna med handelskrig och tullar i den finansiellt stökiga omvärlden.
– Det är ett läge som inte är okomplicerat. Vi står starkt i dessa orostider, sade styrelseordförande Anders Borg när han inledde torsdagens årsstämma i Vetenskapens hus i Luleå.
Den tidigare finansministern passade på att tacka bolagets vd och koncernchef sedan tio år. Jan Moström har aviserat att han går i pension när det finns en efterträdare på plats.
Vad gör du vid den här tiden nästa år?
– Det vet jag inte. Bra mycket mindre än det jag gör väldigt mycket av i dag, och väldigt mycket mer av det jag gör alldeles för lite av, säger Jan Moström.
Det är i globalt skakiga tider som han kliver åt sidan. Men bolaget har ännu inte sett någon sviktande efterfrågan på produkterna, uppger han. Den stora marknaden har LKAB inom Europa.
– Men det är klart att industri och näringsliv vill ha stabilitet. Det har vi inte nu. Det är svårt att veta vad produkter kommer att kosta i framtiden och i förlängningen avtar investeringsviljan när det är så här osäkert, säger Jan Moström.
Medan bolagets fokus i år ligger på global oro, handlade förra året primärt om att hantera akuta problem bakom knuten. Efter två stora tågurspårningar på Malmbanan, och ett långt stopp i leveranserna, störtdök omsättningen.
– Produktionen gick ganska bra men vi fick inte ut våra produkter. Vi fick lägga allt på hög, säger Jan Moström.
För första kvartalet 2025 redovisar LKAB däremot ett rörelseresultat på 3,6 miljarder kronor, en ökning med cirka 2,3 miljarder jämfört med motsvarande period i fjol. Omsättningen lyfte i delårsrapporten från fjolårets 5,5 miljarder till 9,6 miljarder kronor, trots lägre priser på järnmalm.
– Produktionen har gått bra och vi har fått ut våra volymer, säger Jan Moström.
Samtidigt beskriver han Malmbanan som fortsatt kritisk för framtiden. Jämte effektiva tillståndsprocesser och tillgång till mark står ökad järnvägskapacitet högst på önskelistan, enligt Jan Moström. Gruvbolaget har sänkt produktionen med cirka en miljon ton, uppger han, som en anpassning till nuvarande kapacitet.
– Allt beror på vår möjlighet att få ut malmen, att vi behöver få upp volymen så mycket som vi bara kan, säger Jan Moström.
Läs mer:
Hennes arbetsgivare gör miljardvinst: ”Dags för en rejäl löneökning”
Gammal järnväg pressar LKAB – överväger turistbussar för att lösa krisen