Totalt har cirka 500 fall av denguefeber rapporterats in i Italien under det senaste året, enligt landets folkhälsomyndighet som citeras av Reuters.
Inte mindre än en femtedel, 102 av dem, har upptäckts i Fano, en stad på den italienska östkusten med lite mer än 60 000 invånare. Ytterligare 10 misstänkta fall väntar på analys.
Forskare försöker nu för att förstå vad utbrottet kan bero på. Förra året var Lombardiet i norr den hårdast drabbade regionen i Italien med färre än 80 fall.
– Lyckligtvis är området där infektionen sprids väldigt litet eftersom att myggor inte tar sig längre än 200 meter, säger Flavia Riccardo, forskningschef på italienska folkhälsomyndigheten.
Denguefeber är en virussjukdom som sprids via myggor som tillhör Aedes-släktet. Smittan finns främst i afrikanska, asiatiska och sydamerikanska länder och kan orsaka feber och smärta i kroppen.
I ett varmare riskerar denguefeber att få fäste även i Europa. Under 2023 konstaterades totalt 130 fall där den drabbade smittats inom regionen, vilket är kraftig ökning från 2022 då motsvarande antal var 71, enligt den europeiska smittskyddsmyndigheten.
I de flesta fall går sjukdomen över av sig själv inom någon vecka. Ett fåtal drabbas dock av blödarfeber som kan leda till döden. Av de som smittats i italienska Fano har ett 30-tal behövt sjukhusvård, enligt Reuters. Ingen har dött till följd sjukdomen.
Lokala utbrott har under senare år konstaterats även i Spanien och Frankrike.
Av de hittills 187 fall som rapporterats in i Sverige har samtliga smittats utomlands, enligt Folkhälsomyndigheten.