Toppingar på pizzor verkar kunna varieras i det oändliga, på senare år har det kommit såväl kebabpizzor som tacoinspirerade köttfärsblandningar. Men gamla klassiska favoriter håller också, som Hawaii med skinka, ost – och ananas.
Frukt i maträtter väcker dock starka känslor: Antingen hatar man det eller så älskar man det.
På en pizzeria i staden Norwich har man sin uppfattning klar. Även om de har Hawaii på menyn kommer den med en saftig nota. En hemleverans kostar 100 pund extra, drygt 1 300 svenska kronor. Normalpriset för en pizza och leverans ligger på cirka 11 pund (150 kronor).
Enligt Quin Jianoran har de satt straffavgiften för att visa var man står i frågan om att ha udda toppingar på pizzor och då särskilt ananas. Men alla kunder uppskattar inte tilltaget och det har lett till en del kontroverser, tillägger han.
– Jag har jobbat med pizza i åtta år och det har alltid varit en grej med ananas. Det är väldigt delat, folk antingen älskar eller hatar det. Så jag tänkte det skulle vara ett bra sätt att engagera folk, säger han till Telegraph.
Nu har man startat en omröstning bland kunderna, om tillräckligt många röstar för kommer pizzerian införa Hawaii även på den ordinarie menyn.
Andra mer kända personer som tillhör anti-hawaii lägret är Islands tidigare president Guðni Jóhannesson, som helst vill förbjuda toppingen, liksom kocken Gordon Ramsey och 15 procent av britterna, skriver Telegraph.
Kanadas avgående premiärminister Justin Trudeau sällar sig i stället till dom som gillar frukten i hashtaggen ”#TeamPineapple”.
Hawaiipizzan sägs ha sitt ursprung i Kanada, där restaurangägaren Sam Panopoulus 1962 mer eller mindre på skoj placerade några ananasskivor på en pizza med mozzarella och tomatsås – till gästernas förtjusning.
När opinionsinstitutet Yougov under 2018 genomförde en undersökning kring vilka kulinariska brott som italienarna anser vara de värsta som begåtts mot landets kök placerade sig den ananasprydda pizzan på tredje plats – bara två platser efter den än värre synden att hälla ketchup på pastan.
När den italienske pizzabagaren Gino Sorbillo introducerade en egen variant av den svenska klassikern ”Hawaii” på menyn ledde det till ramaskri.
”Hundra napolitanska pizzabagare dog just när de såg det här”, lyder en av kommentarerna till ett filmklipp, där Sorbillo går loss på en ostindränkt ananasring.