Det pågår en katt-och-råtta-lek i Budapest. Sedan den högernationalistiska Orbánregeringen i praktiken förbjöd prideparader och andra hbtq-evenemang, har Karácsony försökt hitta nya vägar för att möjliggöra årets marsch.
Genom att låta staden stå som arrangör skulle det inte längre behövas något tillstånd från myndigheterna, argumenterar borgmästaren, som är en uttalad motståndare till premiärminister Viktor Orbán.
– Det finns ingen lag som skulle förbjuda ett evenemang arrangerat av staden. Uppenbarligen kan vad som helst hända i Ungern, men vi kommer att ta fram en plan C, sade Karácsony i en intervju med The Guardian.
När polisen ändå förbjöd paraden svarade Karácsony att myndigheten lika gärna hade kunnat förbjuda enhörningar. Eftersom det inte finns någon ansökan att ta ställning till, finns det inget att förbjuda, menar han.
”Huvudstadens lokala styre arrangerar Budapest pride som ett lokalt evenemang den 28 juni. Punkt”, skriver Karácsony på Facebook.
Med paraden en vecka bort är det fortfarande oklart vad som kommer att hända. Om polisen kommer slå ner manifestationen återstår att se. Lagändringen från i våras innebär att myndigheterna får använda ansiktsigenkänning för att identifiera och bötfälla deltagare, som kan tvingas betala uppemot 5 000 kronor.
Parallellt har en högerextrem organisation aviserat att den tänker hålla en egen marsch längs den traditionella priderutten.
I veckan meddelade också 70 EU-parlamentariker från olika medlemsländer, däribland Sverige, att de kommer att delta i paraden för att markera mot regeringens politik.
Miljöpartiets Alice Bah Kuhnke är en av politikerna som åker till Budapest.
– Det är viktigt att så många som möjligt står upp mot förtrycket Viktor Orbáns utsätter hbtqi-samhället för. Regeringens lagändringar kränker grundläggande mänskliga rättigheter och tyvärr ser vi samma strömningar i andra länder.
Senast på midsommarafton hade hon kontakt med Budapest borgmästare Karácsony. Han var då fast besluten att genomföra marschen. Myndigheternas försök att stoppa paraden ser Kuhnke som ett sätt att skrämma bort deltagare.
– Det är så klart ett nederlag för Orbán om tusentals och åter tusentals människor samlas för att stå upp mot regeringens politik. Så det finns absolut en risk för att polisen kommer försöka upplösa manifestationen.
EU har länge kritiserat Ungern för att inskränka hbtq-personers rättigheter, lagstiftning som enligt regeringen rättfärdigas av den skyddar landets barn. När Ungern 2021 förbjöd ”skildring och främjande” av homo- och transexualitet för minderåriga drog kommissionen landet inför rätta EU-domstolen, där ärendet fortfarande pågår.
I ett utlåtande från början av juni skrev dock en rådgivare till rätten i att lagstiftningen grundar sig på premissen att hbtq-personer inte skulle vara lika mycket värda som ändra människor. Skrivelsen är inte bindande, men ses som en indikation på hur domstolen kommer att besluta.