Hanne Willekens är doktorand i skandinavistik vid universitetet i nederländska Gent. Hon har undersökt könsbalansen i svenska bokbranschen utifrån debatten om att den skulle vara feminiserad, bland annat beskrivet i Åsa Beckmans DN-krönika ”Hela den svenska bokbranschen har feminiserats”.
Undersökningen, som återges i Svensk Bokhandel, visar att det mycket riktigt råder slagsida åt det kvinnliga. Bland de stora svenska förlagen (så som Albert Bonniers, Norstedts och Natur & Kultur) är 70 procent av cheferna kvinnor. Bland övrig personal på förlagen är siffran 78,8 procent till kvinnornas fördel.
Även bland mindre förlag – som Lind & co, Modernista och Piratförlaget – uppgår andelen kvinnor på ”övriga positioner” till 78,9 procent.
Överrepresentationen av kvinnor speglas även i bokutgivningen: bland 4 350 skönlitterära böcker, utgivna under åren 2018–2022 från totalt 125 förlag, stod kvinnliga författare upp till 40 år för 64,8 procent av titlarna. I det äldre segmentet, åldrarna 60–94 år, var dock män i övervikt.
– Det kan vara så att det håller på att bli mer feminiserat, och att det börjar hos de yngre författarna. I framtiden kommer det kanske att vara fler kvinnliga författare över huvud taget, säger Willekens till tidningen.
Läs mer om bokbranschen.